×

Ervaringen van zorgprofessionals

Overal waar we komen, zien zorgprofessionals wat onze clownsbezoeken doen voor zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie.

Chantal Guldemond

Chantal Guldemond, medisch pedagogisch zorgverlener in het Haarlemse Spaarne Gasthuis, over de toegevoegde waarde van CliniClowns in het ziekenhuis.

Medisch pedagogisch zorgverlener Chantal Guldemond is blij dat er CliniClowns rondlopen in ‘haar’ Spaarne Gasthuis. Ze kan zich het ziekenhuis zonder clowns niet voorstellen en ziet ze bijna als onderdeel van het team. “Door de hoge werkdruk is het voor ons niet altijd mogelijk iedereen uitgebreid aandacht te geven, al doen we wat we kunnen. Het is een fijne gedachte dat de clowns kinderen en hun ouders extra aandacht geven.”

Jacqueline van Steenis

Jacqueline van Steenis weet als verpleegkundige in verzorgingshuis Dr. Sarphatihuis Amsta als geen ander hoe moeilijk het soms kan zijn om contact te maken met mensen met dementie. “Door een bepaalde manier van bewegen of doen kom je binnen bij deze mensen. Dat proberen wij natuurlijk ook altijd, maar hoe de clowns dit doen is echt fantastisch.”

Jolanda van Esch

Jolanda van Esch is kinderverpleegkundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ziet wat een bezoek van CliniClowns voor de kinderen doet.

Jolanda van Esch is kinderverpleegkundige in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ziet wat het clownsbezoek voor de kinderen doet. “Als ze hier komen op woensdagen is het meteen een vrolijke feestochtend. We hebben veel kinderen die wat angstig zijn of dingen snel spannend vinden. Maar ze weten altijd weer een lichtmomentje van lachen, ontspanning en afleiding te bewerkstelligen." Voor Jolanda kan het spel met de kinderen waardevolle informatie opleveren. “Het nodigt kinderen ook uit zich meer open te stellen. Kinderen die bijvoorbeeld erg in zichzelf zijn maar in het spel wel contact leggen met de clowns. Dat moment is voor ons een teken dat ze zich dus wel open kúnnen stellen. Dat is winst.”

Marianne van de Wetering

AMC-kinderoncoloog Marianne van de Wetering ziet geregeld hoe de CliniClowns kinderen afleiden. Zoals Toon. De kleine Toon wordt soms enorm boos wanneer hij bepaalde medicijnen krijgt voor zijn leukemie. De CliniClowns weten hem op zo'n moment af te leiden. “Niks lijkt te helpen als Toon verdrietig is, maar zodra de CliniClowns komen, breekt een brede lach door op zijn gezichtje." Inmiddels zijn de CliniClowns dan ook als onderdeel van haar afdeling opgenomen. “Dat de CliniClowns in ons ziekenhuis rondlopen voelt gewoon goed en is heel belangrijk."

Marjorie Lammers

Volgens Marjorie Lammers, medewerker bij zorgcentrum De Luwte, is een bezoek van CliniClowns zowel afleiding voor de bewoners als de medewerkers. “Er zijn veel verdrietige momenten. Zo’n clownsbezoek is een ontspanningsmoment, ook voor de zorg. Iedereen stopt een moment met werken.”

Groepsleider Chantal

De CliniClowns komen wekelijks op bezoek bij Peuterdagcentrum Mikare in Amersfoort

Elke woensdag is het feest bij Peuterdagcentrum Mikare in Amersfoort. CliniClowns Waldo en Silly komen op bezoek! Voor de groepsleidsters blijft het bijzonder. Chantal: “Veel van deze kinderen zijn autistisch en hebben moeite met contact maken. De luikjes zitten vaak dicht. Als je zo’n kind zo open ziet gaan, is dat bijzonder.” Ze glimlacht: “Ik kijk zelfs een beetje af bij Waldo en Silly.”

Meer lezen?

We laten meer zorgprofessionals aan het woord op ons blog. Zonder goede samenwerking met de zorg waren deze mooie verhalen niet mogelijk geweest. Lees meer over de samenwerking met zorgteams.