×

Chatten en lachen met de CliniClowns

"Echt een happy boost"

Het is woensdagmiddag en de zusjes Lieke (9) en Lotte (13) komen in Amersfoort op bezoek bij de CliniClowns Club. Samen met de clowns Sjappoo en Plip gaan ze lol maken, terwijl andere Clubleden online live meekijken en meedoen.

Lachen en chatten

De zusjes zijn veel in ziekenhuizen geweest of noodgedwongen thuisgebleven van school. Lotte vanwege autisme en astma, Lieke vanwege problemen met haar luchtwegen. De CliniClowns boden hen een fijne afleiding. Lotte is vanwege school nu minder online dan vroeger, maar Lieke is wel bijna elke dag even op de virtuele club. Het leukst vindt ze het om één op één met een clown te webcammen, het allerliefst met haar favorieten Tup of Peer. “Ik zit vaak voor de webcam heel hard te lachen. Het is echt een oppeppertje!” “Mijn favoriet is Peer, al 100 miljoen jaar”, zegt Lotte. “Ik ken hem ook al zo lang. Het is gewoon gezellig op de Club. Ik chat veel met andere kinderen, we hebben een beetje een vast groepje. We wonen allemaal ver van elkaar, maar op een Clubdag zoeken we elkaar op.”

Gewoon lol maken

In de kleurrijke studio zijn de clowns Plip en Sjappoo al bezig de boel op stelten te zetten als Lieke en Lotte zich melden. Lieke heeft voor de gelegenheid haar eenwielfiets meegenomen en maakt meteen indruk. “Zeker arme mensen”, merkt Sjappoo op. “Ze kunnen maar één wiel betalen.” "Ze heeft geen achterlicht! Bekeuring!” roept Plip. Vervolgens vragen ze aan de kinderen die online meekijken hoe Lieke in vredesnaam moet remmen op die fiets. “Eraf springen”, oppert iemand en inderdaad: Lieke doet het even voor. En straalt. Na hun gastoptreden zijn ze enthousiast. “Dansen met Plip vond ik het allerleukste”, zegt Lieke. “Ze hebben er een heel erge kliederboel van gemaakt, ze goten ranja over de koeken!” verrtelt Lotte. “Gewoon lol maken”, zegt moeder Esther. “Voor Lieke geweldig om even in het middelpunt te staan en voor Lotte toch lekker veilig en voorspelbaar. Echt een happy boost.”

CliniClowns Club

De CliniClowns Club is een veilige online belevingswereld speciaal voor zieke en gehandicapte kinderen tussen 2 en 18 jaar. Hier kunnen zij de CliniClowns ontmoeten, webcammen, vrienden maken en nog veel meer. Rinze en Ralf (Sjappoo en Plip), en hun collega-clowns van de CliniClowns Club, zijn op vaste tijden online. “Vermaak en plezier zijn het belangrijkste”, zegt Rinze. “We maken er lekker een zootje van.” Tussen alle pret zijn de clowns soms ook deelgenoot van ingrijpende gebeurtenissen. “Toen de oma van een van de kinderen overleden was, vertelde hij ons dat. We hebben erover gepraat en het nummer ‘Koffie, koffie’ gedraaid, oma’s favoriete plaat. We houden het altijd licht.” De kinderen weten ook elkaar via de Club heel goed te vinden. Rinze: “In deze omgeving kunnen kinderen vrijuit spreken over hun ziekte. De één moet soms een operatie ondergaan die de ander gehad heeft. ‘Bij mij viel het mee’, lees je op de chat. Dat helpt enorm.”