×

‘Alina geniet van de aandacht van de CliniClowns’

Alina (5) is inmiddels een bekende op de CliniClowns App, waar ze door middel van gebaren kan communiceren met de clowns. Moeder Felicia vertelt hoe haar dochter opleeft van het online contact.

“Alina is geboren met een zeldzame chromosoomafwijking, 9p-deletie”, vertelt Felicia. “Ze mist een stukje van haar negende chromosoom, waardoor ze verschillende medische problemen heeft. Zo kunnen haar hersenen moeilijk beelden verwerken. Ook functioneert ze op een laag niveau en is ze niet zindelijk. Dit zorgt ervoor dat Alina 24 uur per dag en 7 dagen per week zorg nodig heeft.”

Vermaken

Alina van 5 jaar oud.

“Ik ben een alleenstaande moeder, dus alle zorg voor Alina en haar broer komt op mij. Als Alina naar het kinderdagverblijf is, ben ik bezig met het huishouden, boodschappen doen en voer ik gesprekken met therapeuten. Zeker tijdens corona is dit best pittig. Ze zit veelal thuis en is snel uitgekeken op een activiteit. Gelukkig is het met de CliniClowns App anders. Hierop kan ze makkelijk een kwartier volmaken zonder dat ze het doorheeft.” 

Laat kinderen zoals Alina even hun angsten of verdriet vergeten

Muziek

Door haar afwijking is het voor Alina lastig om te communiceren. Ze kan alleen bepaalde woorden zeggen. Daarom maakt ze vaak gebruik van gebaren en geluidjes. Toen clown Ulu voor de eerste keer met Alina videobelde op de CliniClowns App, wist hij dit nog niet. Felicia vertelt: “Nadat ik Ulu vertelde dat Alina niet kan praten heeft hij zijn hele performance omgegooid. In plaats van vragen te stellen begon hij liedjes te zingen. Alina is dol op muziek, dus zodra Ulu de verkeerde tekst zong merkte Alina het meteen op. Ze neuriede vrolijk mee en kon alle klanken nadoen.”

Spiegelen

Naast muziek, is ook spiegelen een manier voor Alina om te communiceren. “Ze slaat dan bijvoorbeeld op haar hoofd en zegt ‘au’. Hiermee probeert ze reactie uit te lokken en als de clown meedoet, ontstaat er een leuk spel. Het is mooi om te zien dat niet alleen Alina, maar ook de clowns plezier hebben tijdens het videobellen. Ze moeten vaak lachen om Alina en je ziet dat ze met hun hart spelen.”

Laat kinderen zoals Alina even hun angsten of verdriet vergeten