×

Bij CliniClown Silly loopt alles altijd in de soep, maar wel gecontroleerd

CliniClown Silly, ofwel Marieke van Nielen, houdt van actie en avontuur. Ook op de CliniClowns App. “Bij Silly wordt het altijd gekkigheid.”

CliniClown Silly is in een artistieke bui. Kinderen die via de CliniClowns App contact met haar maken, treffen haar tekenend aan. “Hé, ik ga een portret van je maken.” De jongen die met zijn iPad inbelt, grinnikt. “Stilzitten, ik begin!’’, zegt Silly. De twee hebben de grootste lol tijdens de poseersessie. “Eh, had jij nou echt drie oren? Oh, twee? Dan gum ik die ene snel even uit.” Als het portret klaar is hangt Silly het tussen een keurig rijtje portretten van andere kinderen aan de muur. Ze stuurt ze per post naar elk kind op. “Dat is het mooie van werken via de CliniClowns App”, zegt Marieke van Nielen, die al vier jaar als CliniClown Silly werkt. “Het is laagdrempelig en het geeft je als clown veel vrijheid. Behalve het spel voor de camera maak je wat je samen beleeft bijvoorbeeld tastbaar door het opsturen van die tekening.”

Andere wereld

De avontuurlijke, ondeugende en vooral grappige Silly speelt in ziekenhuizen, voor ouderen met dementie en voor kinderen met een verstandelijke beperking. En op de CliniClowns App. “Dat je niet fysiek aanwezig bent bij het kind vergeet je heel snel. Via het beeldscherm stapt het kind in de andere wereld. Het bezoekt jouw kleine theatertje. Spelen voor de camera is bovendien een discipline waar je ontzettend veel mee kunt. Je verdwijnt al spelend uit beeld om zogenaamd even naar de supermarkt te gaan voor roze koeken. Of je clownsmaatje geeft jou een schop, je valt uit beeld en rammelt keihard met een hoop pannen alsof je keihard terecht komt. Vervolgens kom je weer terug in beeld met een trombone op je hoofd.”

“Als CliniClown geef je je over aan het moment. Ik weet zelf nooit wat er gaat gebeuren"

Uitbehandeld

Voor echt contact maken is die camera ertussen geen belemmering. “Mijn clownsmaatje Sjappoo en ik speelden voor een klein ukkie dat net uit het ziekenhuis kwam, hij was uitbehandeld. Ondanks het feit dat hij veilig vanuit huis naar ons keek vond hij het toch spannend. Toen hebben we heel voorzichtig contact gelegd met een knuffeltje tussen hem en ons in, precies zoals we dat in het ziekenhuis zouden doen. Achteraf kregen nog een berichtje van zijn moeder, dat het zo geweldig voor hem was geweest.”

Moment

Marieke werkte voorheen als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking. “Daarnaast deed ik aan straattheater en maakte ik muziek. Na een clownsworkshop wist ik meteen: dit is het voor mij. Ik heb een paar jaar lang mijn eigen clownsopleiding samengesteld via lessen bij verschillende clownsdocenten.”

Waarom haar werk zo bijzonder is? “Als CliniClown geef je je over aan het moment. Ik weet zelf nooit wat er gaat gebeuren. Maar met Silly wordt het wel altijd gekkigheid.” Zelf wordt ze nog dagelijks verrast. In een instelling voor kinderen met verstandelijke beperkingen speelde ze een tijdje voor dezelfde groep jongetjes. “Een jaar later speelde ik op de app. Het beeld ging aan en ik hoorde opeens ‘Jaaaa, daar is ze!’ Ik zag een heel blij jongetje dat destijds ook in die groep zat. Hij had clown Silly eindelijk gevonden.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!