×

‘Het is zo mooi om mensen een goed gevoel te geven’

Constant Cornelissen geniet van zijn werk als CliniClown Tino. Hij vertelt over zijn vak en de bijzondere momenten die hij meemaakt.

Samen met CliniClown Pom loopt Tino (Constant) over de gangen van het Radboudumc in Nijmegen. Pom gooit een ballon naar Tino die hij probeert terug te koppen. Pom doet nog haar best om 'm te vangen, maar hij belandt in een kamer op de hoek van de gang.

Op de kamer ligt een jongetje met een rugzakje om. In het rugzakje zit zuurstof en er lopen allemaal draadjes uit. De ballon maakt hem nieuwsgierig en voorzichtig kijkt hij langs de benen van zijn moeder naar buiten. Hij tikt de ballon weer terug de gang op en er ontstaat een spel waarbij de ballon heen er weer gespeeld wordt tussen het jongetje en de CliniClowns. Het jongetje is zijn rugzakje even vergeten en gaat helemaal op in het spel.

“Dit soort momenten is voor mij de bevestiging dat ik goed werk doe”, vertelt Constant. “Zijn aandoening ging naar de achtergrond en hij was weer even het jongetje dat met vriendjes een spelletjes aan het doen was. Zijn wereld werd letterlijk en figuurlijk groter.” 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Toneel spelen

Voordat Constant bij CliniClowns werkte deed hij een opleiding tot dramatherapeut. “Tijdens mijn opleiding liep ik stage bij een instelling met jongeren met gedragsproblemen. Gedurende de therapie die ik daar gaf merkte ik dat ik zelf ook heel erg in het spel zat. Het was een eyeopener. Ik dacht: ik ben zelf nog helemaal niet klaar met spelen. Ik heb nog heel veel behoefte om zelf rollen te spelen.”

Constant ging bij verschillende themaparken werken, maar ook daar werd hij niet gelukkig van. “Het publiek in de parken had de houding: probeer mij maar te vermaken. De consumptie van het entertainment ging mij op een gegeven moment tegen staan. Ik was alleen maar aan het zenden en ik miste het contact en een stukje waardering.”

Gouden combinatie

CliniClown Tino op bezoek

Toen Constant een advertentie zag voor audities meldde hij zich meteen aan. Hij werd aangenomen en toegelaten tot de CliniClowns-opleiding. “Spelend kan ik doen waar mijn affiniteit ligt en dat gevoel is nooit meer weggegaan. Het is mooi om mensen een goed gevoel te geven tijdens het spel. Mijn spelershart zegt: ik wil schitteren en ik wil een mooi spel neerzetten en tegelijkertijd mensen helpen en opvrolijken wanneer ze het nodig hebben.”

Persoonlijke groei

“Ik groei als clown, maar ook als persoon. Ik voel me gelukkig en krijg het gevoel dat het zin heeft wat ik doe. Een groot onderdeel van het vak is goed kijken, goed voelen, oog hebben voor detail. Dat vind ik mooi. Ik kan mezelf wel een schouderklopje geven als ik zie dat we op het eerste oog onbelangrijk waren, maar uiteindelijk toch de sleutel zijn tot contact.”  

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier