×

Het werk van de CliniClown gaat voorbij de lach

“Nee, het is zeker geen vrijwilligerswerk.” CliniClown Charlotte Langemeijer moet vaak uitleggen dat haar werk zoveel meer omvat dan vrolijke momentjes voor zieke kinderen verzorgen. “De lach is niet ons enige doel.”

"De gunstige effecten werken zowel op de zieke kinderen als hun ouders."

Het 5-jarige jongetje, nog maar net van de Intensive Care af, ligt er stil bij. Zijn moeder oogt verslagen. Het spel van CliniClown Luus, het clownskarakter van Charlotte, begint daarom zacht, op veilige afstand. Eén konijntje, twee ballonnen. Hoe springt het konijntje van die ene ballon naar de andere? Langzaam verheldert de blik, het jongetje glimlacht en er is contact. De zieke kruipt naar het voeteneinde; hij zal het konijntje wel leiden. “Aangeraakt door het spel wordt hij weer kind. Moeder en zoon worden even opgetild uit die nare situatie.’’

Bijna dagelijks doorvoelt Charlotte het bijzondere effect van haar werk als CliniClown. En wetenschappelijk bewijs voor de gunstige effecten bestaat ook, weet ze als onderzoekster. Het spel reduceert stress en pijn wordt beter verdragen. “Deze gunstige effecten werken zowel op de zieke kinderen als hun ouders.”

De toegenomen kennis heeft het bewustzijn over het belang van het werk vergroot. Werk dat overigens een gedegen opleiding vereist. “Voorheen lag de nadruk op afleiding en plezier. Nu weten we dat ons werk dieper gaat; er gebeurt iets belangrijks tijdens een ontmoeting tussen clown en kind. We kijken voorbij de lach. Wat kunnen we nog meer betekenen?”
 

Help mee, steun CliniClowns!

'Geef zieke kinderen een mooie herinnering aan een moeilijke periode'

'Eenentwintig jaar geleden lag Esther Kleinveld met leukemie in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam. Zij was toen 14 jaar en kende de CliniClowns nog niet. Ze blikt met ons terug op die tijd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Doen! Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Toen ze eenmaal binnen was zag ik haar ontspannen'

De 11-jarige Wendy heeft hyper mobiliteit en een chronische darmziekte. In het CliniClowns College mag ze even alles vergeten en geniet ze van de extra gezonde pannenkoeken.