×

Hoe Aike als CliniClown inspeelt op de rijke fantasie van kinderen

Samen de tuin opknappen of genieten van een kusje van ‘CliniHond’ Dada. Als Clown Flits laat Aike Voets (60) zich graag de goede kant op sturen door de kinderen. “Ik bak er natuurlijk niks van.”

Videobellen in haar met kunst volgepakte woonkamer? Niet ideaal, vond Aike Voets. Daarom is clown Flits nu tijdelijk een buitenclown. Daarvoor moest wel ‘even’ de tuin verbouwd. En waarom dan niet het nuttige met het aangename combineren? “Ik nam kinderen online mee in de hele verbouwing.” En zo had ze opeens een stoet strenge bouwopzichters. “Plantjes in de aarde zetten, gaten graven, stenen sjouwen, balken afmeten. Alles ging vreselijk mis, ik bak er natuurlijk niks van. Kinderen zien alles, dus ze hebben het idee dat ze mij gigantisch goed helpen.”

Stoorzender

Aike belandde via een veelzijdige omweg bij CliniClowns. Als kind kreeg ze vaak commentaar op haar gedrag. “‘Aike hangt de clown uit’, stond in veel van mijn rapporten. Ik was een stoorzender.” Ze stoomde door naar een zorgopleiding, werkte als verpleegkundige, deed zelfstandig wonen-projecten en stervensbegeleiding. Daarna volgde de dansacademie en de theateracademie. “Ik was leergierig, vroeg docenten het hemd van het lijf.”

In het laatste jaar van haar opleiding regisseerde Aike een clownsgroep. “Drie van ‘mijn’ clowns reageerden op de allereerste advertentie voor CliniClowns. Twee werden aangenomen, en dat waren de allereerste CliniClowns!” Het zou nog wat jaren duren voordat ze zelf auditie deed. “Ik was druk met mijn theatergroepen, wilde eerst nog zo veel ontdekken.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Juffrouw Flits

Sinds 2000 bezoekt ze als CliniClown ziekenhuizen, instellingen en scholen. Wat oudere kinderen kennen haar nog als de onhandige Juffrouw Flits uit het vroegere CliniClowns College. Daarnaast regisseert ze andere clowns. “Donateursshows, jubileumvoorstellingen, noem maar op.” Dankzij de veelzijdigheid van het werk vond ze eindelijk haar plekje. “Ik ben nu al dik twintig jaar blij met mijn baan. Als ik ’s morgens chagrijnig opsta en ga spelen, ben ik daarna mijn verdriet vergeten.”

Hond Dada

Sinds Flits online speelt is ook haar ‘CliniHond’ Dada populair. “Een labrador die alles doet voor eten. Als ik buiten beeld een brokje ophoud, gaat ‘ie mooi zitten met zijn pootjes omhoog.” Nooit vergeet ze dat jongetje dat niet kon praten en Dada wilde aaien. “Ik hield een brokje bij de lens en Dada gaf dat jongetje een kus. Er was contact, door de camera heen. Dat kwam binnen. De ouders, het zusje en ik, we pinkten allemaal een traantje weg.” 

Wat Aike mooi vindt aan haar werk? “Je staat ten dienste van de rijke fantasie van kinderen. Alles kan en alles mag, dat geeft zo veel ruimte.” Ze wil graag nog een voorstelling maken voor mensen met dementie. “En laatst werd ik gevraagd om verhalen te vertellen voor de CliniClowns App. Dan maakt mijn hart een sprongetje. Weer iets nieuws waar ik veel zin in heb.” 

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?