×

Improviseren op zolder

Het is razend druk op de CliniClowns App. Bas de Man, alias clown Hop, vindt het een uitkomst dat hij er zo toch kan zijn voor zieke kinderen. “We nemen evenveel tijd als in het ziekenhuis.”

Clown Hop zit verstopt. Het meisje dat via de CliniClowns App contact met hem heeft, hoort hem wel maar ziet hem niet op haar scherm. Hop is de weg kwijt. “Waar ben je nou?!”, roept hij. Uiteindelijk komt hij tevoorschijn maar hij staat nog steeds met zijn rug naar het de iPad. “Achter je, achter je”, roept het meisje. Hij draait zich half om, maar kijkt nog steeds de verkeerde kant op. Het meisje schatert. En dan, eindelijk, vinden ze elkaar. “Hèhè, daar ben je!”

Volledig online

Omdat de CliniClowns door het coronavirus even niet in ziekenhuizen en instellingen spelen, is het extra druk op de CliniClowns App. “Mijn werkdagen zijn nu volledig online”, vertelt Bas. “Ik zit op zolder bij mijn ouders, omdat zij wat meer ruimte hebben.” In zijn gezellige geïmproviseerde studio heeft hij een hoeslaken over een kledingrek gedrapeerd, zodat hij zich kan verstoppen. Ballonnen, muziekinstrumenten, gekleurde jongleerdoekjes, knuffels en ballen liggen door de kamer verspreid. “Het is nu ontzettend druk, vertelt hij. “We spelen met vijf clowns tegelijk online, allemaal vanuit huis. Soms bellen we bij elkaar in zodat we met twee tegelijk voor een kind kunnen spelen.”

“We nemen evenveel tijd voor de kinderen als in het ziekenhuis.”

Uitkomst

Het verstandelijk beperkte meisje is blij dat ze Hops volledige aandacht heeft. Trots laat ze een prachtige tekening van Elsa uit de film Frozen zien. Clown Hop begint meteen de bekende titelsong te zingen. “Let it go, let it gooo.” Het meisje zingt uit volle borst mee.

Bas vindt het een uitkomst dat hij er op deze manier toch nog voor kinderen kan zijn en een lach kan brengen. “We hebben via de app ongeveer evenveel tijd voor een kind als in het ziekenhuis. Een op een met lekker veel interactie. Op een dag speel ik nu voor ongeveer 20 kinderen, het gaat achter elkaar door.”

Flierefluiter

Als 12-jarige kreeg Bas zelf een CliniClown aan zijn bed na een trommelvliesoperatie. Deze onvergetelijke ervaring inspireerde hem om na zijn toneelopleiding auditie te doen. Hij werkt nu anderhalf jaar als CliniClown. Normaal is hij elke week te vinden in ziekenhuizen in Amersfoort, Ede en Utrecht. In Zeist speelt hij op een groep met kinderen met meervoudige beperkingen.

Hop is een vrolijke flierefluiter, een muzikale en energieke spring in het veld. En ook behoorlijk eigenwijs. Bas lacht: “Hop wil vaak het laatste woord hebben, dat moet hij misschien nog een beetje afleren. Zijn karakter ligt dicht bij mezelf.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle zieke kinderen en kinderen met een beperking kan doen? Maak dit mogelijk!