×

‘Je hebt geen woorden nodig om contact te maken’

Als theatermaker was applaus voor haar het mooiste cadeau. Maar Mareen Hoek (CliniClown Roos) vindt die ene dankbare blik of glimlach nu net zo waardevol. “Samen met de mensen voor wie je speelt, laat je de meest bijzondere dingen gebeuren.” 

“Tino, pas je op!?” CliniClown Roos kijkt bezorgd als maatje Tino onverwacht op een wankel ogende tafeltje springt. De bewoners met dementie in de huiskamer van het zorgcentrum kijken gefascineerd toe. Gaat dit wel goed? Tino durft niet meer te bewegen, hij is versteend. 

Roos buigt diep voor de bewoner die eerder die ochtend door Tino plechtig tot koning werd uitgeroepen. De man gaat glimmend op in zijn nieuwe rol. “Lieve koning Frans, wilt u Tino helpen?” “Hij verdient straf. Laat hem maar even staan”, bromt koning Frans. Maar dan staat hij toch op. Zorgzaam pakt hij Tino’s hand. Samen met Roos helpt hij de clown van tafel af. De bewoners klappen en juichen.

Zorgeloosheid

Mareen Hoek (CliniClown Roos) lacht. “Opeens is er zoveel vrolijkheid. De onvoorspelbaarheid is misschien wel het mooiste aspect van mijn werk. Je bent in het moment en samen met de mensen voor wie je speelt laat je de meest bijzondere dingen gebeuren.”

Mareen, opgeleid als dramadocent, is sinds 2016 in dienst van CliniClowns. Ze speelt voor mensen met dementie, voor kinderen in ziekenhuizen, in het speciaal onderwijs en op de CliniClowns App. “Geen dag is hetzelfde.” Ze vertelt hoe een arts in het ziekenhuis haar en clownsmaatje Ottje zijn kamer binnenriep. “Er zat een gestreste vader met zijn zoon die net een vervelend onderzoek achter de rug had. De arts voelde haarfijn aan dat die twee wat lucht nodig hadden. We deden wat gekke trucs, de twee speelden meteen mee. Je voelde ze ontspannen. We brachten een vleugje zorgeloosheid.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Toeval

Haar sollicitatie destijds was puur toeval. “Ik was vacatures aan het scannen. De advertentie van CliniClowns sprong er meteen uit. Zou het iets voor mij kunnen zijn?” Mareen werd aangenomen, tijdens de interne opleiding ontstond haar alter ego clown Roos. Ze is speels, ondeugend, muzikaal en net wat brutaler dan Mareen zelf. “Ze speelt soms de baas, maar is vooral erg verwonderd over wat er toch allemaal om haar heen gebeurt.”

Applaus

Mareen speelt op haar ukelele als CliniClown Roos

Voorheen, als theatermaker, speelde Mareen voor applaus. Maar alleen een dankbare blik, een moment van ontspanning of een lach, is even waardevol, vindt ze. Ze vertelt over een mevrouw met dementie die in zichzelf verzonken in een hoekje zat. “Haar ogen lichtten op toen ik begon te zingen. Ik pakte mijn ukelele erbij, ze klapte in haar handen en zong mee. De begeleiders waren stomverbaasd. We hadden geen woorden nodig om contact te maken.”

Het werk verrijkt haar leven. “Het maakt me een zachter mens. Bepaalde aspecten van het clownswerk, zoals de tijd nemen en het onbekende omarmen, neem ik nu mee in mijn dagelijks leven. Het vertrouwen dat, in welke situatie je ook terecht komt, het weer goed komt.”

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier