×

'Door mijn spel probeer ik iets van het nare weg te nemen'

In De Kinderkliniek in Almere komen de hele dag door kinderen voor prikjes en andere behandelingen. Paula van der Sman, alias Clown Stip, zorgt voor zoveel afleiding dat het bijna een feestje wordt.

Vandaag is het weer zover, Monique (4) krijgt haar maandelijkse prik met groeihormonen in haar bil. Ze heeft géén zin. Ze draalt voor de deur van de behandelkamer. Daar komt Clown Stip. Met op haar hand de pop Sjaak de Kip. Ze doen een spel: Monique blaast Sjaak weg. Wow, de kip waait zo naar binnen. Stip rent mee en roept Monique om hulp. “Sjaak vloog tegen het raam. Trek jij aan haar pootjes?” Monique gluurt om het hoekje en komt Stip dan toch te hulp in de behandelkamer. Ook tijdens het prikken blijft Stip Monique afleiden, zodat het prikje best snel voorbij is.

Afleiding en plezier

''Natuurlijk is het fijn als een behandeling gemakkelijker gaat door mijn aanwezigheid, maar ik ben er vooral om te zorgen voor afleiding en plezier.”

“Ik riep Monique om Sjaak te bevrijden van het raam, omdat het in ons spel paste”, legt Paula van der Sman, clown Stip, uit. “Niet om haar de behandelkamer in te lokken. Natuurlijk is het fijn als een behandeling gemakkelijker gaat door mijn aanwezigheid, maar ik ben er vooral om te zorgen voor afleiding en plezier.”

Wedstrijdje doen?

Daar zit Feline (5) in de wachtkamer. Ze wordt getest op lactose-intolerantie, net als Wasjma (10). Vanmorgen vroeg kregen de meisjes een drankje en nu moeten ze om de paar uur een blaastest doen. Saai! Tot Stip langsloopt. Zij wil ook leren blazen en een wedstrijdje doen. De meiden doen voor hoe het moet. Met veel lol doen ze samen de volgende blaastest... arme Stip verliest.

Nieuw: spelen tijdens behandeling

In 2012 startte CliniClowns een pilot in De Kinderkliniek in Almere. Voor het eerst speelden clowns niet alleen voor en na, maar ook tíjdens de behandeling. Zo konden ze onderzoeken wat het clownsspel op een spannend moment betekent voor kinderen en direct betrokkenen. Anita Antink, kinderverpleegkundige en coördinator dagbehandeling in de kliniek is positief: “Vooral voor angstige kinderen is het fijn als een CliniClown bij de behandeling is. De clown zorgt voor afleiding terwijl ik het uitvoer. Dat helpt echt.” Wegens succes loopt het project nog steeds.