×

'Met die rode neus op maak je sneller echt contact'

Julia is niet in het ziekenhuis, maar krijgt toch ‘bezoek’ van CliniClown Hop. Via haar beeldscherm. Bas de Man: "Via de CliniClowns App bereiken we alsnog de kinderen die we in het ziekenhuis hebben gemist."

Julia heeft een ernstige hartziekte en is daardoor veel thuis. Op haar beeldscherm verschijnt CliniClown Hop, hij ziet de lolly in haar hand en bedelt om een likje. Julia schatert, dat kan toch niet!

De CliniClowns App

Bas de Man vindt het geweldig dat hij op deze manier contact kan maken met Julia. “We zijn niet zeven dagen per week in het ziekenhuis. Via de CliniClowns App bereiken we alsnog de kinderen die we hebben gemist. En ook nog eens één op één.” Julia laat zich altijd makkelijk meevoeren, vertelt Bas. “Ze heeft een grote verbeeldingskracht en regisseert de clowns met veel plezier."

Eigen ervaring

Bas, die de toneelopleiding in Amsterdam deed, vertelt dat hij als 12-jarige zelf CliniClowns aan zijn bed kreeg na een operatie aan zijn trommelvlies. “Dat ben ik nooit vergeten. Ik lag in een deuk. Toen ik een auditie-oproep van CliniClowns zag, kwam die herinnering weer boven. Het leek me fantastisch om dit werk te mogen doen.”

Zijn droom kwam uit. Bas werkt al een dik jaar als CliniClown in verschillende ziekenhuizen en voor de app. Zijn donderdag in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht is het meest intensief. “Daar bereiken we op een dag soms wel meer dan 20 kinderen.”

De kamer wordt één

Een CliniClown moet goed de sfeer kunnen aanvoelen. “Met die rode neus op maak je sneller echt contact. Je moet wel de energie in een kamer peilen. Vaak speel je niet alleen voor een kind maar is er ook verpleging en zijn er broertjes, zusjes, ouders en grootouders. Het is mooi als de hele kamer één wordt.”
 
"Doordat ik zelf de CliniClowns aan mijn bed heb gehad, weet ik welke impact dit kan hebben. Ze waren er 10 minuten, maar ik voelde een dag lang geen pijn. Dat gun ik alle kinderen”, vertelt Bas.
 
Wil je dat Bas ook meer kinderen kan bezoeken? Word donateur!