×

Online maar toch heel dichtbij

Vanwege het coronavirus krijgen kinderen in het ziekenhuis nu geen bezoek van de CliniClowns. Maar op de CliniClowns App zijn ze er gelukkig wel. Daniëlle van Dijk, alias clown Mies: “Het is fantastisch om toch die speelsheid en luchtigheid te kunnen brengen.”

Clown Mies is voor veel kinderen een bekend gezicht op de CliniClowns App. Elke vrijdagmiddag speelt ze met Clown Tup online. Sinds kort heeft ze zelfs een eigen ‘studio’ in een villa naast Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. “Knus ingericht als een ouderwets theehuis, waar kinderen online op bezoek komen.” Vanwege de coronamaatregelen speelt Daniëlle nu vanuit haar eigen huis. Ze toverde een logeerkamer om tot clownsstudio, met haar ukelele en wat attributen.

Toch ‘op bezoek’

“Het is natuurlijk jammer dat we nu niet live in de ziekenhuizen kunnen zijn, daarom ben ik zo blij met de app. Veel kinderen in het ziekenhuis krijgen weinig bezoek door de coronamaatregelen. De clowns blijven toch gewoon komen. Via de app brengen we dezelfde speelsheid en luchtigheid de kamer binnen.” Daniëlle maakt ook filmpjes voor de app en vertelt om de week op maandagavond een verhaal voor het slapen gaan. “Kinderen kunnen berichtjes sturen, die je bij Mies in beeld ziet verschijnen.”

“Ik vind het fantastisch om oprecht contact te kunnen maken met zieke en kwetsbare kinderen"

Theater

Daniëlle is theatermaker in hart en nieren. Na haar opleiding tot theaterdocent werkte ze een tijd als kunstconsulent, later verhuisde ze naar Drenthe om haar eigen theater te beginnen in een omgebouwde boerenschuur. Nog steeds speelt ze jeugdvoorstellingen door het hele land, maar dat staat sinds ze vier jaar geleden CliniClown werd, op een laag pitje.
Bij CliniClowns voelt ze zich echt op haar plek. ”Elke dag borrelt het, het voelt zo goed. Ik vind het fantastisch om oprecht contact te kunnen maken met zieke en kwetsbare kinderen. Live of via de CliniClowns App. Met de kracht van de verbeelding neemt ze je mee op reis. Je weet niet waar je heen gaat, de ene keer kom je op de maan terecht, dan weer in een andere magische wereld.”

Objecten komen tot leven

Mies is een ondeugende clown, nieuwsgierig. “Ze wil altijd weten wat er achter de volgende deur zit.” Daniëlle speelde in het verleden veel poppen- en objecttheater. Dat talent zet ze nog graag in als clown. “Een doek met een knoop erin wordt een poppetje, een krant wordt een bootje in een woeste zee. Ik hou ervan om objecten tot leven te laten komen.”
Online kan dat ook goed. “Ondanks het beeldscherm voelt het toch alsof je heel dichtbij bent. Je bouwt makkelijk een band op, sommigen kinderen komen elke dag op de app. Ze willen zo graag hun verhaal kwijt. Laatst hoorde ik zelfs dat een meisje door haar interactie met de clowns op de app veel beter is gaan praten. Daar word ik blij van.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle zieke kinderen en kinderen met een beperking kan doen? Maak dit mogelijk!