×

‘Ook in een ziekenhuis moet een kind kunnen spelen’

Als CliniClown Zabor wil Ivan met zijn spel echt iets betekenen voor kinderen. Hij speelt in ziekenhuizen, revalidatiecentra, instellingen én in zorginstellingen voor mensen met dementie. Daar voelt de Fransman zich volledig op zijn plek.

Ivan, alias CliniClown Zabor heeft veel ervaring als straatartiest. Na jaren van optreden en reizen, koos hij voor een clownsopleiding in Parijs. Toen hij vervolgens in Nederland belandde, werkte hij met verschillende theatergezelschappen. Tot het moment dat hij hoorde dat de CliniClowns audities hielden.

De knop omzetten

“Mijn clownsspel inzetten om anderen te helpen, dat was precies wat ik wilde. Gelukkig werd ik meteen aangenomen. Tijdens trainingen leerde ik de knop omzetten. In het straattheater gaat het namelijk om jou als acteur. Voor een CliniClown draait alles juist om het kind. Ik leerde afstemmen op kinderen. Aanvoelen waar zij op dat moment behoefte aan hebben. Ook in een ziekenhuis moet een kind kunnen spelen. De ziekte telt niet in het spel. Als CliniClown spreken we altijd het gezonde deel van het kind aan.”

Maak plezier mogelijk...

Dokters voor de ziel

"Ik kan een kind niet beter maken, maar zich wel beter laten voelen."

Voor een bezorgde vader met een zieke baby speelde hij een stuntelige arts met een rode neus. Het brak voor even de intense spanning. “Als grapje zei ik daarna: ik ben geen echte dokter, hoor! De vader antwoordde: jullie zijn dokters voor de ziel. Dat vond ik zo mooi!”, vertelt Ivan.

Uitdaging

Het improviseren in kleine ruimtes ziet hij als uitdaging. “Zo speelde ik op een kleine zaal voor een meisje dat wilde dat we flink uitpakten. Helaas sliep er ook een jongetje. Met mijn collega-clown heb ik geluidloos een acrobatisch spel opgevoerd. Op de vierkante meter en zonder geluid bouwden we toch een heerlijke fantasiewereld.”

Voor alle zieke kinderen het verschil maken

Ivan geniet intens van zijn werk. “Ik kan een kind niet beter maken, maar zich wel beter laten voelen. Ik wil daarom zoveel mogelijk kinderen bereiken. Ik vind het weleens jammer dat er veel instellingen en ziekenhuizen zijn waar we niet of te weinig komen. Ik wil echt voor alle zieke kinderen het verschil maken.”

Wil jij net als Ivan het verschil maken voor zieke kinderen? Help CliniClowns met een donatie!