×

‘Soms is het genoeg om er gewoon te zijn’

Via de marine, een cruiseschip en de Efteling belandde Ria le Sage bij CliniClowns. Als clown Joep brengt ze al jaren licht en lucht in het noorden. 

Clowns Joep en Zazou zijn op bezoek op een kinderdagcentrum (KDC). Een jongetje met autisme zit met zijn rug naar de clowns gekeerd. Het spel met de andere kinderen negeert hij. Met zijn handen en neus tegen het raam gedrukt kijkt hij naar buiten. Joep ziet het en gaat stilletjes naast hem zitten, in dezelfde houding. “Hij schuift een stukje mijn kant op, ik schuif een stukje weg, hij komt weer dichterbij. Zo gaat het door. Er zijn geen woorden, maar zijn energie verandert, er is contact.” Precies dat is de kracht van CliniClowns, zegt Ria le Sage (Joep). “Soms is het al genoeg om er gewoon te zijn.” 

Efteling mascotte

Na de mavo weet Ria één ding: voor haar geen kantoorbaan. Ze gaat bij de marine, waar ze geheime berichten codeert. “Ik zat zelfs een half jaar in de Sinaï woestijn, een mooie tijd.” Daarna werkt ze een tijd op een passagiersschip en als ze dat ook wel heeft gezien, klopt ze aan bij de Efteling. “Ik werkte bij een attractie, poortje open, kinderen binnenlaten, poortje dicht en op de knop drukken.” Ze lacht: “Dat was het ook niet helemaal.” Gelukkig mag ze aan het eind van het seizoen bij het entertainment. “En toen zat ik opeens in Pardoes, de Efteling mascotte.” De winter daarna volgt ze workshops clownerie en straattheater. Het kwartje valt: “Dit is het voor mij.” 

Geef zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier

Friesland

Inmiddels is Ria alweer 21 jaar CliniClown. Voor haar werk verhuisde ze van Brabant naar Friesland. “Omdat er in het noorden te weinig CliniClowns waren. Ik reed ik in een promotie-autootje van CliniClowns, volgeplakt met foto’s van clowns. Binnen een week wist heel Sneek wat ik deed.” Ze werkt bij een revalidatiecentrum in Beetsterzwaag, voor kinderen met beperkingen, op kinderdagcentra en in het speciaal onderwijs. Een dag in de week zit ze met clownsmaatje Polleke in de CliniClowns studio bij ziekenhuis Heerenveen, van waaruit ze online spelen voor kinderen in acht kleine ziekenhuizen. “Aan het eind van de dag maken we voor elk kind nog een persoonlijk filmpje.” 

Liever lui dan moe

Joep is liever lui dan moe en probeert altijd onder klusjes uit te komen. Joep is ook een nieuwsgierige clown, die alles durft te vragen. “Dat is zo fijn van dit werk”, zegt Ria. “Je mag op alles ja zeggen en kunt best brutaal zijn.” Contact maken, is de essentie van haar werk. “Als je een ziekenhuiskamer binnenkomt hangt er vaak een bedrukte sfeer. Als een zware deken. Met een muziekje, een klein spel met een zakdoek of een rode neus komt er weer licht en lucht. Soms is het juist leuk om als een dolle stier een kamer binnen te hollen. Die diversiteit, al die verschillende vormen van contact vind ik zo mooi aan het werk dat wij doen.” 

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?