×

'Spelen is voor iedereen belangrijk'

Sinds enkele jaren spelen onze clowns wekelijks in het speciaal onderwijs. Door, voor en met de kinderen te spelen, creëren zij tijdelijk een omgeving zonder beperkingen en ruimte voor contact en plezier. “Speels contact met kinderen met autisme is vaak heel goed mogelijk, als je rekening houdt met de voorwaarden van het kind”, vertelt Charlotte Langemeijer.

"Spelen is voor ieder mens belangrijk," zegt Charlotte Langemeijer, ook wel clown Luus. "Het zorgt ervoor dat je even uit de dagelijkse routine wordt gehaald. Door spelen verandert het contact en krijg je een andere energie. Dat heeft iedereen gewoon nodig." Charlotte speelt als CliniClown bij voorstellingen voor kinderen met een beperking, waaronder kinderen met autisme. "Spelen opent voor mij als clown de horizon én die van kinderen. Speels contact met kinderen met autisme is vaak heel goed mogelijk, als je rekening houdt met de voorwaarden van het kind. Het is rechtstreeks en zuiver. Clowns laten sociale regels los en op die manier verloopt het contact anders dan gebruikelijk. Dat brengt een enorme vrijheid en heel veel plezier."

Prikkelregie

Charlotte: "Voor kinderen met autisme kan de komst van de clowns spannend zijn, maar het gaat eigenlijk altijd goed. Als clown weet je dat er ook veel mogelijk is, zolang een kind een eigen plek kan innemen en de clown de prikkels van de voorstelling zelf kan sturen. Zo kijken sommigen vanachter de deur mee. Anderen sluiten zich deels af met een koptelefoon. Er was een jongen die naar de grond bleef kijken. Maar uit zijn houding begreep ik dat hij het spel van de clowns wel volgde. Ik dacht, als ik duidelijk maak wat ik ga doen, doet hij mee. Ik schoof een kaart van de clowns onder zijn stoel en zei: "Dit zijn wij en deze is voor jou". Hij pakte hem en richtte zijn blik op de voorstelling, de kaart stevig in zijn hand. Het was zijn manier om deel te nemen.”

Nieuwe ontwikkelingen

De CliniClowns zijn aanwezig bij sociale vaardigheidstrainingen. Observatie van het spel kan de behandeling ondersteunen. "We brengen het spelproces op gang. Hierdoor durven kinderen buiten de gebaande paden te gaan. De behandelaar ziet nieuwe interacties, ziet de ruimte die het kind inneemt en hoe hij bijvoorbeeld samenwerkt. We creëren een situatie waarin geobserveerd kan worden. Een mooie toegevoegde waarde voor instellingen."

Tekst: Autisme Magazine, Pieter Reintjes

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier