×

'Vanuit rust kun je oprecht contact maken'

Een zelfgemaakte 'mini-jungle' is tijdens de coronacrisis zijn thuisstudio. Hans Karg, oftewel clown Boem, speelt er drie dagen per week voor de CliniClowns App. “Hier kan ik uitpakken als het moet.”

Net liep-ie nog zo vrolijk rond, maar Aap is opeens foetsie. CliniClown Boem zoekt zich suf. De jongen die net via de CliniClowns App heeft ingebeld, helpt wel even mee. “Kijk eens achter je, Boem!” Maar Boem is nog niet uit beeld of Aap komt tevoorschijn. “Hé Aap”, roept de jongen naar het beeldscherm; “Boem zoekt je!”

Wolvenoortjes

Het hoekje van zijn woonkamer dat Hans Karg, oftewel CliniClown Boem heeft ingericht als thuisstudio, heeft nog het meeste weg van een vrolijk mini-oerwoud. Tegen de achtermuur slingert slang Ka uit Jungle Book over een groen decorstuk, ooit gefabriceerd voor een kindermusical. Verder een ratjetoe aan al even exotische attributen: diademen met wolvenoortjes, olifantenhoedjes met mega-flaporen, grappige apenhoofddeksels, muziekinstrumenten, een drumstel en niet te vergeten zijn fantastische Hollywood-spiegel met lampjes eromheen.

Uitpakken

Normaal speelt Boem met wisselende clownsmaatjes in het Amsterdamse AMC, OLVG Oost, VUmc en het Hoornse Dijklander ziekenhuis. Al speelt hij het liefst ‘live’, zijn eigen studio heeft ook wel wat. “Het geeft vrijheid, ik creëer hier mijn eigen wereldje. In het ziekenhuis heb je al je attributen in een klein tasje zitten, hier kan ik uitpakken als het moet. Ik heb van alles buiten beeld klaarstaan.”

Hans speelde eerder voor de app, dus de techniek van het spelen voor de camera had hij redelijk onder de knie. Toch hangt als ruggensteuntje een rits spiekbriefjes met mysterieuze symbolen achter zijn camera. De tekening met het grote oor vertelt hem: neem de tijd om te luisteren. Het oog zegt hem: wees open, stráál. De bloem betekent: beweeg als een bloem. Lachend: “Het is echt niet zo dat ik in volslagen paniek naar die briefjes staar, hoor, ik gluur af en toe even en denk dan, oh ja, zo kan het ook.”

Stilte

Boem is een zachtaardige, expressieve clown van weinig woorden. Ook voor de camera werkt dat wonderwel. “Ik ben een clown van stilte”, zegt Hans. “Springen en struikelen past gewoon niet bij Boem. Ik laat me leiden door de verwondering, rustig durven kijken naar de camera, wie heb ik voor me? Vanuit die rust kun je oprecht contact maken.”

Hans Karg werkt al ruim twintig jaar als CliniClown. Daarvoor was hij onder meer office trainer bij een groot advocatenkantoor en volgde hij tal van opleidingen. “De rode lijn was altijd weer het commentaar: wat doe jij hier, jij moet naar de theaterschool.” Naast zijn werk volgde hij een clownsopleiding, het clownen nam steeds meer tijd in beslag. “Op een berg op Peru bedacht ik me: waar ben ik mee bezig, ik wil clown zijn. Toen viel alles op zijn plek. Dit is waar mijn hart ligt.”

Help je mee zodat we nog meer zieke kinderen en kinderen met een beperking afleiding en plezier kunnen brengen?