×

‘We liggen zelf ook vaak dubbel van het lachen’

“Als ik bezig ben, vergeet ik dat ik thuis in een andere wereld leef. Ik ga volledig op in het moment”, aldus Willeke, beter bekend als CliniClown Jopie. Samen met Jordy (clown Gies) komt zij elke woensdag naar Máxima MC. Tijdens hun ronde in het ziekenhuis hebben zij één belangrijke gedachte: ‘Alles mag, niets moet.’

 
“We gaan nooit op pad met de insteek dat we grappig moeten zijn”, vertelt Willeke. “Maar vaak heeft onze aanwezigheid wel direct dat effect. Dat kan ik mij ook goed voorstellen. Als mensen ons zien lopen in onze clownskleren, blijven ze staan of lachen ze even. Dat is wat een CliniClown altijd met zich meebrengt. Een clown hoort natuurlijk niet in het ziekenhuis. Grappig zijn is overigens niet ons doel. We willen samen met kinderen (en hun ouders) mooie momenten beleven.”

Magische momenten

Jordy is het daarmee eens. “Het mooiste vind ik dat je magische momenten met elkaar kunt neerzetten. Dat maakt dit werk ook zo leuk. Ik had ooit een heel ander beeld van CliniClowns. Toen ik mij erin ging verdiepen, kwam ik erachter dat het zeer afgestemd werk is en respect hoog in het vaandel staat. Dat trok mij aan. Ik deed daarom auditie om CliniClown te worden. Kinderen in het ziekenhuis krijgen al vaak te horen dat er met hen iets aan de hand is. Onze aanwezigheid zorgt ervoor dat ze even vergeten in welke situatie ze zijn en dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken.” Dat vindt Willeke ook. “Ik vind het mooi om kinderen in hun kracht te zetten. Dat ze zelf het initiatief van ons overnemen en daarvan genieten. Voor mij is het de reden waarom ik CliniClown ben geworden. Ook ik ga dan volledig op in het moment. Als ik bezig ben, dan vergeet ik dat ik thuis in een andere wereld leef.”
 

Dubbel liggen

Zowel Jordy als Willeke vergroten als clown hun eigen karaktereigenschappen. Willeke: “Zo is Jopie erg nuchter en dat is iets wat ik in zekere zin ook ben. Gies is juist meer een professor. Soms verbaast het mij wat onze personages samen voor situaties neerzetten. Die zijn dan zo grappig dat we samen dubbel liggen van het lachen. Op die manier verras je elkaar. Dat zijn mooie momenten.”

Foutgeparkeerde rolstoel

“Ons spel is pure improvisatie,” vertelt Jordy. “Als we een kamer binnenstappen, dan weten we nog niet wat we gaan doen. Dat stemmen we af op het kind en de situatie. Zo stond er laatst een rolstoel ‘foutgeparkeerd’ in de gang en moesten we een bekeuring uitdelen aan de opa van het meisje voor wie we speelden. Ze hebben ons met twee schuimpjes betaald. Maar wat denk je; een week later stond hij er weer. Nu gaan we opa arresteren als hij komt, denken we dan.” Willeke vult aan: “Soms spelen we verder met een bepaald thema, maar dat kan in elke kamer anders zijn. Zo was clown Gies gisteren ook ineens een hond en ik de oppas. Alleen een klein meisje kon verstaan wat hij blafte. Daar werd ze weer helemaal blij van. Zo mooi om te zien. Ik hoop dit werk nog heel lang te mogen doen.”

Het interview met Willeke en Jordy mochten wij overnemen van Máxima Medisch Centrum Veldhoven. Dankjulliewel!

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?