×

Afleiding voor Tatum tijdens haar spannende verblijf in het ziekenhuis

Na een blindedarmoperatie moest Tatum (5) een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Als verrassing kwam CliniClown Mimus langs, mét clown Mus… in een koffertje! “Daar heeft Tatum het nu nog steeds over.” 

Op vrijdagavond krijgt Tatum opeens heftige buikpijn en koorts. Een acute appendicitis, ziet de dokter bij de huisartsenpost. In het ziekenhuis blijkt haar blindedarm opengebarsten. “Ze moest diezelfde nacht nog worden geopereerd”, vertelt haar moeder Kim. Na de ingreep blijven haar ontstekingswaarden hoog. Daarom krijgt Tatum een antibioticuminfuus, ze mag pas naar huis als de ontsteking onder controle is. 

Spannend

Kim: “Tatum geeft geen kick bij bloedprikken. Maar natuurlijk is zo’n verblijf spannend, ook al laat ze dat niet merken.” Dus als CliniClown Mimus opeens voor haar neus staat met een ouderwetse koffer waaruit een zacht muziekje klinkt, is dat een welkome afleiding. “Wat is dat geluid?” vraagt Mimus. Een muziekdoosje, denkt Tatum. Maar als Mimus de koffer opent, krijgt ze een grote verrassing. Clown Mus zit in de koffer!

Clown in koffer

Tatum maakt hier kennis met ‘Clown in de koffer’, een nieuwe spelvorm die Mimus (Martin Hoevenaars) en Mus (Anne van Bergeijk) in Bravis gebruiken. Op deze manier kunnen ze in coronatijd toch samen op bezoek bij kinderen. Een clown live – met mondkapje – en de ander op het beeldscherm in de koffer. Mus heeft een ballon vast die haar alle kanten op trekt. Ze verdwijnt uit beeld. Onder aanmoediging van Tatum schudt Mimus de koffer om Mus weer tevoorschijn te krijgen. Het lukt, alleen ziet Tatum nu niet haar hoofd, maar haar voeten. Wat een gedoe! 

Laat kinderen zoals Tatum even hun angsten of verdriet vergeten

Kim vindt het mooi om te zien hoe Tatum op de clowns reageert. “Dat Mus in die koffer zit vindt ze doodnormaal. Mus is er voor haar gevoel helemaal bij.” Als het tijd is om te gaan, struint Mimus de badkamer in. “Daar heeft Tatum het nog steeds over”, vertelt haar moeder naderhand. “Toen ze op school mocht vertellen over haar ziekenhuisavontuur zei ze meteen dat die domme clown de uitgang niet kon vinden. Ze vond het hilarisch en het heeft haar heel veel afleiding gegeven. Het heeft de spanning weggenomen.”

Nieuwe spelmogelijkheden

Martin Hoevenaars (Mimus) is enthousiast over Clown in de koffer. “Het geeft veel nieuwe spelmogelijkheden. En het werkt ook goed. Je zag het bij Tatum en ik zie het ook bij andere kinderen. Ze reageren alsof de andere clown er gewoon bij is, laatst gaf een meisje Mus zelfs een high five.” De nieuwe spelvorm is ook buiten coronatijd een uitkomst, denkt hij. “Het ziekenhuis in Terneuzen is bijvoorbeeld ver weg voor de meeste clowns. Op deze manier hoeft er maar een clown te reizen en sta je toch niet alleen op de vloer.”

Dit verhaal is geschreven in maart 2021

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?