×

‘Als de clowns er zijn, komt iedereen uit zijn kamer’

De gang van de kinderafdeling van Meander Medisch Centrum in Amersfoort is deze ochtend omgetoverd tot concertpodium. CliniClowns Plip en Silly verzorgen er een flitsend optreden van de band Plip en de Silly’s. Het publiek vermaakt zich opperbest, constateert pedagogisch medewerkster Yaosca Escobar van Schaik tevreden. Zij begeleidt kinderen en hun ouders op de kinderafdeling.

“De CliniClowns zijn echt een steuntje in de rug,” vertelt ze. ‘’Ze helpen niet alleen het zieke kind, maar ook hun ouders, én ons. Hun werk heeft effect. Niet alleen om de kinderen even wat vrolijkheid te bieden, het werkt ook verbindend. Als de clowns er zijn, komt iedereen uit zijn kamer. We hebben hier vooral eenpersoonskamers. Fijn voor de privacy, maar onderlinge contacten ontstaan dus niet vanzelf. Op dinsdag, als de clowns komen, is de gang de populairste plek van de afdeling.”

Makkelijk contact

Kinderen die moeilijk contact maken of het sowieso spannend vinden hun kamer uit te komen, krijgen via het spel een zetje. Yaosca: “Het mooie is dat de clowns zo makkelijk contact maken met álle kinderen, of het nu peutertjes zijn of tieners.”

In polonaise

Jaosca vertelt over haar mooiste herinnering aan de CliniClowns. “Een patiëntje in een rolstoel was bang voor haar operatie. Tot de clowns kwamen. Zij zetten de hele afdeling op z’n kop. Met z’n allen gingen we uiteindelijk in polonaise achter haar rolstoel aan. Dat máákte haar ochtend, haar angst was minder geworden. Ik weet nog dat ik dacht: dáárom zijn we dus een kinderafdeling, dáárom zijn er clowns. We wilden hetzelfde bereiken: die glimlach. En dat lukte op een fantastische manier.”