×

‘Met clownsneus voel je je echt anders’

De rode neus is een icoon. Maar weet jij eigenlijk wel waarom de CliniClowns er een dragen? Marieke, Daniëlle en Thomas – beter bekend als CliniClowns Silly, Mies en Bob - vertellen hoe belangrijk deze neus is voor hun werk met zieke en gehandicapte kinderen. “Het opent de hele wereld,” vertelt Marieke.

Als CliniClowns dragen Marieke, Daniëlle en Thomas dagelijks een grote rode neus. Hoe groot of in welke vorm deze neus is, hangt af van de acteur, want elke clown kiest die zelf uit. Er zijn neuzen in verschillende vormen, maten, kleuren en materialen. Wat vooral belangrijk is, is dat hij goed aanvoelt.

“Wanneer de kinderen ons zien lopen met een rode neus is het direct duidelijk, er gaat iets gebeuren”, vertelt Daniëlle. "Ja, echt", beaamt Thomas. “De rode neus schept andere verwachtingen.”

Alles mag

Een rode neus laat de buitenwereld weten: dit is een een bijzonder persoon. “Het onderscheidt ons van de anderen, van al het gewone,” vertelt Marieke. “Het opent de hele wereld. Ouders en kinderen stellen zich heel anders op tegenover een CliniClown dan tegenover een dokter. Ze vertellen dingen die ze niet snel aan anderen vertellen. Of ze gaan zelf ook raar doen. Alles mag ineens.” 

Contact

Daarom vindt Daniëlle dat het dragen van een neus een belangrijke toevoeging is voor het contact met de kinderen. “Hij zorgt ervoor dat je echt contact kunt maken. Kinderen worden opeens heel open en eerlijk. En dat heeft toch echt met die neus te maken.”

“Met een goede neus voel je je anders”, vertelt Daniëlle. “En dat ervaren de kinderen ook.” Marieke herkent dit van de eerste keer dat zij een clownsneus opzette. “Het was net alsof ik in de ogen van de ander zag wat er met mij gebeurde, terwijl ik het van binnen ook voelde.”

Niet alleen voor de kinderen maar ook voor de acteur is het dragen van een rode neus een toevoeging. De neus is het meest bijzondere onderdeel van een outfit van de CliniClown. Hij moet dan ook goed voelen en bij de clown passen. “Als dat niet goed bij de clown past, heeft het onbewust invloed op je spel. Dat merken kinderen,” legt Thomas uit.

“Het was net alsof ik in de ogen van de ander, zag wat er met mij gebeurde."

Natuurlijk is een rode neus alleen niet genoeg, vertellen de clowns. “Je herkent clowns ook zonder rode neus. We hebben een bepaalde energie en kracht, een soort positieve aanwezigheid. Alleen maakt de neus dit wel makkelijker zichtbaar.” 

Help mee, steun CliniClowns!

Laat zieke kinderen weer kind zijn

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Olivier grijnst van oor tot oor

"Zodra Olivier de stem van clown Waldo hoorde, werden zijn ogen groot en brak er een glimlach door die niet meer weg ging. Ik denk dat dit het mooiste en grootste cadeau is geweest dat we Olivier hebben kunnen geven."

Start een goede doelen actie!

Alle goede doelen acties, hoe klein of groot ook, zijn voor ons belangrijk. Met de opbrengsten van jouw actie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten.