×

‘Bij de CliniClowns voelt hij zich veilig’

Het leven van de 8-jarige Jace ziet er anders uit dan dat van veel leeftijdgenoten. Zijn moeder Samantha vertelt over de moeilijke momenten en hoe hij het ziek-zijn even kan vergeten.

Jace is een van de weinigen in Nederland met de stofwisselingsziekte Hypophosphatasia. Hij zit gedeeltelijk in een rolstoel en heeft regelmatig pijn. Daarnaast heeft Jace een hersenafwijking en een longprobleem. Dit alles werd geconstateerd toen hij drie jaar oud was. Het is vooral zijn energielevel waar hij last van heeft. Afspreken met vrienden zit er nauwelijks in. Na een schooldag zit Jace bijna altijd overprikkeld thuis.

Contact met de CliniClowns  

Jace kent de CliniClowns van zijn tijd in het ziekenhuis. In het begin vond hij het spannend, maar uiteindelijk werd Jace altijd vrolijk van het bezoek en moest hij hard lachen om de clowns. Ze waren de enigen die hij accepteerde in zijn kamer. Moeder Samantha: “Als je als kind in het ziekenhuis ligt zijn de CliniClowns het lichtpuntje van de dag. Een moment van plezier en afleiding en daarna gaat het normale leven weer verder, maar wel met een extra grote glimlach.”

Jace in zijn rolstoel.

Contact op de CliniClowns App vond hij eerst ook best spannend. Totdat hij voor het eerst videobelde met clown Waldo. “Met Waldo gaat alles vanzelf, hij voelt aan wat Jace wil en speelt daar perfect op in. Samen bespreken ze alledaagse dingen die Jace anders met zijn vrienden had besproken. Hij ruimt dan bijvoorbeeld zijn bureau op en gaat in gesprek over welke spulletjes hij allemaal heeft. Het is echt een moment van plezier zodat hij het ziek zijn even vergeet.”

Laat zieke kinderen zoals Jace even vergeten dat ze ziek zijn

Verlegen 

Jace is een verlegen jongen, hij praat vrijwel nooit met vreemden. Samantha was dan ook stomverbaasd toen ze haar zoon zag tijdens de radioshow van clown Tino, Clowns FM. Van de verlegenheid van Jace was even niets te zien. Hij was druk aan het chatten met de andere kinderen en op een gegeven momenten zelfs aan het meezingen met Tino. “Dat is normaal gesproken niets voor hem en zo onwijs leuk om te zien. Dit betekent dat Jace zich bij de CliniClowns echt veilig voelt.”

Sociaal contact  

Wanneer Jace een tijdje niet heeft gevideobeld met de clowns merkt Samantha meteen dat hij minder te vertellen heeft. Zijn broer en zusje gaan naar een reguliere school en zien vrienden en vriendinnen vaker. Zij maken op dagelijkse basis meer mee en kunnen meer vertellen dan hij. Contact met de clowns is daarom ontzettend belangrijk voor Jace en ook nog eens goed voor zijn ontwikkeling.

Samantha: “De CliniClowns brengen mij een glimlach op mijn gezicht als ik zie dat Jace het naar zijn zin heeft. Het is echt een stukje van hemzelf en ik merk dat hij vrolijk wordt wanneer hij erover kan vertellen en het kan delen met anderen.”

Laat zieke kinderen zoals Jace even vergeten dat ze ziek zijn