×

Bij de clowns kan Koen helemaal zichzelf zijn

Koen is doof, superslim maar ook kinderlijk voor zijn leeftijd. Bij de CliniClowns kan hij helemaal zichzelf zijn. Met een ludieke bingo haalt de jonge wereldverbeteraar vijfhonderd euro op voor CliniClowns. Zijn moeder Karin is apetrots.

Onze Koen is vanaf zijn geboorte doof. Met hoortoestellen kan hij redelijk horen en op school heeft hij een speciaal apparaatje waarmee hij de leerkracht kan volgen. Hij zit nu in groep acht en doet het goed, hij kreeg een schooladvies voor vwo of hoger. Tegelijkertijd is hij in gedrag veel kinderlijker dan zijn leeftijdgenoten, hij is erg speels en vindt niets gek. Hij vraagt zich bijvoorbeeld af waarom je op een bepaalde leeftijd niet meer mag knikkeren en waarom er op de middelbare school geen verjaardagspartijtjes zijn.

Koen heeft weinig vriendjes op school. Wat hij mist aan sociale contacten vindt hij bij de CliniClowns. Minstens twee keer per week zit hij op de CliniClowns App. De clowns vinden niets gek, zeggen niets over zijn ‘kinderachtige’ broodtrommel of zijn favoriete Cars-muts. Bij hen kan Koen helemaal zichzelf zijn. Je ziet hem gewoon ontspannen. We doen zelf ook vrolijk mee. Laatst gingen we met de hele familie verstoppertje spelen, waarbij de clown ons moest zoeken terwijl Koen met de tablet door het huis liep. Ik had me in de tuin onder een dekentje verstopt. Het was hilarisch.

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier

In actie voor CliniClowns

Koen is een echte wereldverbeteraar. Als er een poes kwijt is in de buurt dan helpt hij mee zoeken, bij acties om straatvuil op te rapen of het strand schoon te maken, staat hij vooraan. Hij maakt zich enorm druk over de plastic soep in de oceanen en gaat ook rustig met een spandoek de straat op. Het was zijn idee om geld op te halen voor CliniClowns.

Ik heb een grote sinterklaascentrale waarmee ik soms een online bingo organiseer, dus we besloten dit ook voor CliniClowns te doen. Na een oproep op Facebook hadden we zo vijftig deelnemers. We haalden prijzen op bij winkeliers uit de buurt: volle boodschappentassen, fruitmanden, massagebonnen. De bingo was hilarisch, mensen zaten thuis klaar met hapjes en drankjes. Het werd gepresenteerd door een ludiek duo en we hadden allerlei maffe rondes met liedjes of attributen. Na afloop waren we een dag bezig om de prijzen af te leveren. En zo haalden we 500 euro op voor CliniClowns. Ik was zo trots op Koen, als hij iets bedenkt dan gaat hij ervoor.

Bellenblazen

Koen wil later ook CliniClown worden, hij is al helemaal aan het uitzoeken wat hij daarvoor moet doen. Hij bedenkt de gekste dingen. Nu is hij Olympische Spelen met CliniClowns aan het organiseren, daar mobiliseert hij alle clowns voor. Als een clown zegt dat hij helemaal niet goed is in sport, zegt Koen: ‘geen probleem, doe maar waar je goed in bent, je mag ook bellenblazen’. Dat is typisch Koen.

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier