×

'Bruisende energie in een broos lichaam'

Op een afdeling in een zorginstelling in Groningen woont een mevrouw. Een grote dame met een pruik. Bij deze zorginstelling komen CliniClowns regelmatig op bezoek. Hanneke Heessels, artistiek teamleider CliniClowns en CliniClown Hansje, deelt haar ervaring.

De grote dame met de pruik kennen de CliniClowns dus al langer. De clowns weten hoe vol zij is van levensenergie. Iedere keer weer maken zij haar vreugde mee. Altijd als zij binnenkomen, begint de vrouw al te roepen: “Oh lieverds, wat fijn dat jullie er zijn.”

Hilariteit, levensvreugde en energie

Het is alltijd hilariteit met haar. De clowns hoeven maar iets simpels te doen en zij lacht ontzettend hard. Maar laatst mochten de CliniClowns niet bij haar op bezoek. De vrouw was achteruitgegaan en te ziek.

Maar, de vrouw was juist zo bruisend, zo vol met levensvreugde en energie?

Broze lichaam

Als de clowns een tijd later weer spelen bij dezelfde instelling, vragen zij zich maar één ding af. Zouden zij nu wel weer bij die mevrouw op bezoek mogen gaan? Ze komen langs haar kamer, waar een verpleegster hen vertelt dat ze net bezig is met het wassen van de mevrouw. De CliniClowns lopen daarom verder.

Snel daarna komt de verpleegster naar de clowns toe. De mevrouw was erachter gekomen dat het de clowns waren die aan haar deur stonden. De verpleegster moest ze maar snel weer ophalen, want ze wilde de clowns toch wel erg graag zien! 

Natuurlijk lopen de clowns mee! Wetend dat de vrouw niet meer zo zou zijn als voorheen, vragen zij zich af hoe zij nu op hen zal reageren.

In haar ogen

"Daar lag ze. Zonder pruik. Haar lichaam dat eerst zo groot was, was nu klein en dun", vertelt Hanneke. Op zo’n moment weet ze dat dit bezoek het laatste kan zijn. "Maar wat er gebeurde was prachtig. Want nog steeds had de mevrouw zoveel energie. Je zag dit niet meer in haar hilariteit en het lachen, maar wel in haar ogen. Daar zag je nog plezier en levensvreugde." Deze keer gaat het bezoek niet om leuke grappen maken en hard lachen. Het is nu emotioneel, en toch plezierig. De vrouw is blij de CliniClowns te zien en zegt: “Oh lieverds, wat fijn dat ik jullie nog zie.” En dat is waar het bezoek om draaide.

Help mee, steun CliniClowns!

'Jij bent toch dat meisje'

“Jij bent toch dát meisje?” Een bewoonster op een zorginstelling kijkt CliniClown Hansje vragend aan. Zonder te weten wat de mevrouw bedoelt, beaamt Hansje dat zij inderdaad dát meisje is. Tevreden knikt de mevrouw.

‘Ze wilde bijna niet meer mee naar huis’

Vorig jaar werd bij Marleen (6) leukemie ontdekt. Sindsdien moet Marleen geregeld naar het ziekenhuis. Daar leerde ze de CliniClowns kennen, die haar hielpen door de vervelende momenten heen te komen.