×

Een schaterlach voor Christian

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is het iedere woensdag CliniClowndag. Twee clowns komen op bezoek en laten kinderen voor even vergeten dat ze ziek zijn. Ook Christian krijgt bezoek. 

Clowns Holala en Proetsjki op bezoek

Gekleurde doekjes dwarrelen over het bed van de tienjarige Christian. Twee clowns, aan weerszijden van hem, blazen ze heen en weer.  Christian kijkt verbaasd naar de doekjes, blaast aarzelend mee. Intussen aait hij over de hand van Proetsjki. 

Een schaterlach van plezier

"Samen maken ze muziek en hij schatert..."

Christians aandacht wordt getrokken door de rugzak van de clowns naast zijn bed. Holala duikt in de tas en haalt een schudeitje tevoorschijn. Ze geeft het aan hem en blaast een deuntje op haar mondharmonica. Ze stopt en legt haar hand achter haar oor. Christian krijgt door dat het zijn beurt is om met het eitje te schudden. Samen maken ze muziek en hij schatert. Dan toveren de clowns bellenblaas tevoorschijn en zweven de bellen boven zijn bed. “Wauw…”, fluistert Christian. Als afscheidscadeautje krijgt hij zijn eigen rode neus.

Veel opnames op de kinderafdeling

Omdat Christian een zeldzame  stofwisselingsziekte heeft, verblijft hij vaker op de kinderafdeling. Als baby raakte hij hierdoor in coma en liep een ontwikkelingsachterstand op.  Na jaren waarin hij soms wel tien keer per jaar werd opgenomen, gaat het nu wat beter met hem. Al blijft zijn ziekte levensbedreigend en wordt hij nog regelmatig opgenomen.