×

‘Circus CliniClowns is ook voor ouders een superervaring!’

Een week geleden was nog niet zeker of Nami de voorstelling van Circus CliniClowns kon bijwonen. Met ernstige eetproblemen lag het autistische meisje in het ziekenhuis. 'Mede dankzij CliniClowns is ze weer op gewicht.'
 

'Nooit geweten dat de CliniClowns er ook zijn voor kinderen met autisme."

Van de een op andere dag weigerde Nami om te eten. Vader Remco en moeder Marcella zaten met hun handen in het haar. Remco: “Een week slecht eten kan een kind best hebben. Uiteindelijk overwint de honger en gaan kinderen weer eten. Maar bij Nami was het anders. Psychische problemen en autisme zorgden ervoor dat ze stopte met eten. De snelheid waarmee ze afviel was zo schrikbarend, dat ze moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Voeding met behulp van een sonde was geen oplossing. Kinderen met autisme zien overal patronen in. We wilden voorkomen dat het toedienen van sondevoeding een ritueel zou worden.”

Net op tijd

“Er is niets wat we niet geprobeerd hebben. Eten in ons bijzijn, eten zonder ons en met medisch personeel, met muziek, met rare stemmetjes. Dat kostte heel veel geduld en creativiteit. Uiteindelijk bleek de beste manier dat we met knuffel Toet de vork naar haar mond brachten, een gek stemmetje opzetten en haar voerden. Van elk hapje maakten we een feestje en dat heeft gewerkt. Nami was net op tijd opgeknapt om naar Circus CliniClowns te gaan.”

Verrassing!

“We zijn nog niet zo lang bekend met de activiteiten van CliniClowns”, vertelt Remco. “Natuurlijk kenden we de organisatie wel, maar dachten dat alleen ernstig gehandicapte kinderen tot de doelgroep behoorden. Via vrienden hoorden we over het circus en dat leek ons wel wat voor Nami. Toen we kaartjes wilden kopen, bleek dat we in aanmerking kwamen voor gratis plaatsen. Pas toen begrepen we dat de CliniClowns er ook zijn voor kinderen met autisme, zoals Nami. Dat was een verrassing!"
 
Marcella: “Zodra we de circustent binnengingen dachten we: jeetje, wat is het prettig hier! Ook Nami was erover te spreken, de voorstelling heeft heel veel indruk op haar gemaakt. En dat is fijn, want met haar beperking weten we nooit hoe ze zal reageren. Äls we haar aan het lachen willen maken, dan roepen we gekke woorden uit de voorstelling. Dan moet ze zo hard lachen!”

Ontspanning

“Circus CliniClowns is voor ons een uitje voor het hele gezin”, legt Remco uit. “We kunnen allemaal ontspannen. Er zijn zoveel gezinnen zoals ons, met kinderen met autisme. Hier ervaren we dat we er niet alleen in staan en dat is heel prettig. Niets hoeft, alles mag. En dat maakt dat Circus CliniClowns ook voor ouders een superervaring is.”