×

CliniClown is Robs droombaan

Hij begon als logopedist, maar leerde door verschillende clownstrainingen zijn eigen clownspersonage kennen. Hij deed auditie bij CliniClowns en in 2002 werd hij aangenomen. Inmiddels speelt Rob Terwijn al meer dan 15 jaar als CliniClown Peer. Met zijn rode clownsneus op wordt Rob een vrolijke, lichtzinnige losbol die wel houdt van een beetje plagen.

“Peer is echt eerst doen en dan pas denken”, vertelt Rob. “Een beetje een… blufgozer ook. Alles kan bij Peer. Hij schrikt niet snel terug en is best ondeugend.” Peer is een stukje van hemzelf, maar dan iets uitvergroot. “Maar niet overdreven. Jouw clownspersonage moet vertrouwd voelen.” Maar Rob verschilt ook van Peer. “Zelf ben ik bedachtzamer, onzekerder en minder stellig. Die rode clownsneus is voor mij een alibi om de lol te pakken. Als clown kan ik mijn neus achterna.”

Rob speelt wekelijks in het CWZ in Nijmegen, bij Karakter in diezelfde stad en speelt hij bij therapieën op de revalidatie op Klimmendaal. Maar ook speelt hij in het CliniClowns College en met het Klein Zintuigen Orkest. “Ik probeer graag nieuwe dingen. Zo heb ik ook gespeeld in Circus CliniClowns en op de CliniClowns App. Maar nu zit ik weer op andere plekken.” Zo blijft elke dag voor Rob leuk om te spelen als CliniClown. “In alles wat je doet mag je een stukje van jezelf leggen. Je krijgt veel vrijheid en je mag, nee, je moet jezelf zijn. Een goede CliniClown is authentiek en puur.”

Elke dag brengt weer onverwachte momenten. Nog niet zo lang geleden zat clown Peer in de keuken van het CliniClowns College. Na de hele rondleiding verdiende ook clown Peer een mini-pannenkoekje en die stopte hij in één keer in zijn mond. “Maar er zat nog geen stroop op de pannenkoek!” Dus besloot de moeder van het gezin daar verandering in te brengen. Snel spoot ze wat stroop in de mond van clown Peer. Lekker! Maar plots kwam de vader met een grote bus poedersuiker en was clown Peer gehuld in een zoet laagje sneeuw.

Gelukkig weet hij met zijn jarenlange ervaring inmiddels hoe je daar mee om moet gaan. Rob werd namelijk niet zomaar CliniClown. Hij was al zestien jaar logopedist, voordat hij CliniClown werd. “Tijdens mijn opleiding volgde ik al een clownscursus en na verschillende cursussen gaf Gerard Walters, clown Dikkie, mij de tip om te auditeren bij CliniClowns.” Rob probeerde dit twee keer eerder, maar werd niet aangenomen. Hij had nog te weinig ervaring, er waren toentertijd nog te weinig ziekenhuizen om te spelen en hij had een minder geslaagde act. 

Maar gelukkig bleek drie keer scheepsrecht en werd hij bij deze auditie wel aangenomen. Inmiddels heeft hij al bij veel kinderen een lach op het gezicht getoverd. Rob: “Maar ook als een kind geen interesse heeft in de CliniClowns vind je altijd wel een manier om daarmee om te gaan.” Voorlopig denkt Rob dan ook nog niet aan stoppen. “CliniClowns is een prachtige organisatie, ik kan lol maken met collega’s en ik mag me elke dag weer inzetten voor kinderen die het moeilijk hebben. Dit is echt mijn droombaan.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Teun helemaal op zijn gemak bij CliniClowns

Teun (8) heeft het syndroom van Down en is doof. Samen met zijn familie bezocht hij het CliniClowns College, wat een mooie herinnering opleverde voor het vrolijke jongetje. Moeder Karin denkt er nog graag aan terug: “Het was een hele gave ervaring.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?