×

CliniClown Ivan: 'Het gaat om vriendelijk contact'

Voorzichtig wandelen de CliniClowns een verzorgingstehuis in Capelle aan de IJssel binnen. In de woonkamer hebben de mensen met dementie die hier wonen zich verzameld. Netjes gaan de clowns iedereen af om zich voor te stellen. “Aangenaam kennis te maken.” 

“Hallo, ik ben Zabor.”  Clown Zabor geeft de vrouw voor hem een hand. Zij stelt zich ook netjes aan hem voor. Van een afstandje kijkt haar man met tranen in zijn ogen naar het tafereel. Voor het eerst in maanden hoort hij zijn vrouw haar eigen naam weer noemen.

Netjes voorstellen

“In verzorgingstehuizen komen we altijd netjes en verzorgd binnen. We zijn beleefd en stellen ons vaak even rustig voor aan iedereen”, vertelt Ivan Hennetin, de persoon achter clown Zabor. “Zo ontstaat langzaam contact.”

De vrouw in Capelle aan de IJssel kon zich al bijna een jaar haar eigen naam niet herinneren. Maar op het moment dat clown Zabor bij haar kwam, stelde ze zich keurig met haar eigen naam voor. Ivan: “Zo’n moment is heel bijzonder.”

Moment van verbinding

De mensen met dementie waar Ivan als clown Zabor op bezoek gaat, zijn vaak ver weg. “Ze lijken vaak een beetje afwezig.” Elke keer weer probeert Ivan beleefd en vriendelijk contact te leggen. “Gaandeweg ontstaat er een moment van verbinding, waarop je kan communiceren met iemand. In woorden, maar ook vaak door muziek of beweging.”

Ivan speelt al ruim vijf jaar voor zieke en gehandicapte kinderen én voor mensen met dementie. Iets wat hij elke dag nog met veel plezier doet. Ivan: “Je komt vaak op moeilijke, kwetsbare momenten met mensen in aanraking. Dat je juist dán iets kan betekenen, is heel bijzonder.”

Bij mensen met dementie is het voor de CliniClowns regelmatig even zoeken naar een ingang. “Maar als je die deur op een kier gevonden hebt, kan er iets heel moois ontstaan. Dat is onbeschrijflijk waardevol.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Teun helemaal op zijn gemak bij CliniClowns

Teun (8) heeft het syndroom van Down en is doof. Samen met zijn familie bezocht hij het CliniClowns College, wat een mooie herinnering opleverde voor het vrolijke jongetje. Moeder Karin denkt er nog graag aan terug: “Het was een hele gave ervaring.”

Maak een bezoek mogelijk!

Jij kunt een bezoek van CliniClowns aan mensen met dementie cadeau geven! Dankzij jouw bijdrage kunnen we een zorginstelling bezoeken en daar waardevolle geluksmomenten brengen. Help je mee?