×

CliniClown Tup: lichtvoetig en speels

“Clown Tup heeft veel plezier in het spel, is muzikaal, levenslustig én bij vlagen een tikkeltje brutaal”. Zo omschrijft Arthur Pirenne, die al jaren speelt als CliniClown Tup, zijn eigen clownspersonage. Maar liever dan over zichzelf, praat hij over het werk dat hij mag doen. “Juist dat is zo mooi als CliniClown: het draait niet om jou. Juist die ander is belangrijk.”

Arthur vertelt vurig en vol passie over zijn ervaring en de mooie momenten die hij de afgelopen twintig jaar mee heeft mogen maken. “Ik houd van het leven. Ik houd van mensen.” Met dat gevoel wil Arthur elke dag zijn bed uitstappen om te spelen als CliniClown. “Iedere clown heeft iets weg van een levensgenieter. Een clown kan in moeilijke situaties lichtheid brengen. Hij kan het speelse behouden en vindt lol in de zwaarte.”

Muziek kan je ook voelen

Bij wie clown Tup ook op bezoek gaat, een ziek kind of iemand met dementie, met zijn eigen levensvreugde, probeert hij keer op keer de zwaarte om te buigen naar een kleine sprankeling. “Ook als iemand veel verdriet heeft. Juist dan moet je dat niet ontkennen, maar de ruimte geven. Daarin ontstaat de nabijheid en prachtig clownsspel.”

Arthur denkt even terug aan een van die momenten van nabijheid die hij zich nog goed herinnert. Samen met twee clownsmaatjes speelde clown Tup bij slechtziende en slechthorende kinderen. “Tussen al die kinderen die je niet goed zien of horen, ga je op zoek naar andere manieren om contact te leggen.” Met zijn accordeon vond hij plots een mooie ingang. Want muziek hoef je niet altijd te horen, maar kan je ook voelen!

Voorzichtig gingen de kinderen met hun handen langs de toetsen van de accordeon. “Ze voelden de muziek in de trillingen van mijn instrument”, vertelt hij. Langzaam kwamen steeds meer kinderen bij hem in de buurt. “Een voor een bewogen ze hun vingers over mijn accordeon.” De kinderen zo dichtbij hem en het pure contact dat ontstond in dat moment: Arthur denkt er met veel liefde aan terug. “Zo’n moment ontroert en maakt dat ik dit nog elke dag wil doen.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

donatie

‘Als ze zo’n plezier heeft, merk je niet dat Belle ziek is’

Zware chemo’s, ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Leukemie zette het leven van Belle op zijn kop. Maar met de CliniClowns aan haar bed beleeft ze de wildste avonturen. Moeder Sietske: "Het is soms echt magisch."

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?