×

CliniClowns brengen plezier, maar ook zelfvertrouwen en weerbaarheid

Voor haar patiëntjes is woensdagmiddag CliniClowns-middag. Marloes van Rossum, GZ-psycholoog en behandelcoördinator bij expertisecentrum Karakter (kinder- en jeugdpsychiatrie), is er blij mee. “Het zijn erg fijne momentjes van pure ontspanning en plezier."

Onlangs had ze een opname van een jongen met ADHD en het syndroom van Gilles de la Tourette. "Er zat veel onrust in hem", vertelt Marloes van Rossum, werkzaam in het Intensieve Behandelcentrum voor de klinische groep De Uil, waar de CliniClowns vaste bezoekers zijn. "Die dag waren de clowns er gelukkig. Hij kon goed drummen, dus mocht hij bij hen helemaal lós. De prullenbak ging op z’n kop, de tafels en stoelen, álles werd gebruikt als drumstel. Hij genóót. Zijn ouders waren die dag verdrietig vertrokken. Toen zijn moeder een gemaakt filmpje zag, antwoordde ze: ‘Voor het eerst vandaag moet ik lachen.’ "

Waardevol

GZ-psycholoog Marloes van Rossum realiseert zich met regelmaat hoe waardevol de CliniClowns zijn voor deze groep kinderen. De kinderen van de groep De Uil zijn tussen de 6 en 12 jaar oud, en kampen met ADHD, autisme, depressie, angststoornissen of andere psychiatrische problemen. “Als ouders bij een intake horen dat de CliniClowns in ons weekprogramma zitten, zijn ze altijd positief verrast."

Spel geeft procesdiagnostische informatie

De CliniClowns spelen de ene woensdagmiddag voor de groep, de andere week hebben vier kinderen een individueel clownskwartiertje. Marloes overlegt met de clowns, begeleidt de kinderen, én observeert ze. "Ook voor ons hebben de clowns namelijk een toegevoegde waarde. Het spel geeft mij procesdiagnostische informatie. Hoe reageren kinderen als ze ontspannen zijn? Hoe maken ze contact met de clowns? Zien ze verschil tussen werkelijkheid en fantasie?"

Van toeschouwer naar onderdeel spel

Het belangrijkste doel blíjft ontspanning en plezier, maar het spel vergroot soms ook het zelfvertrouwen en de weerbaarheid. “Deze kinderen voelen zich doorgaans anders dan andere kinderen. Nu kunnen zíj de CliniClowns terechtwijzen: ‘Het is niet slim wat je nu doet!’" Ze geniet als kinderen door het spel uit hun schulp kruipen. Kinderen die de clowns eerst spannend vinden, draaien met begeleiding meestal bij. “Van toeschouwer worden ze dan onderdeel van het spel. Soms durven ze zelfs de regie te nemen! Prachtig is dat."