×

Grondlegger ziekenhuisclownen: ’Circus Boemtata is een spectaculaire productie’

Er is geen CliniClown die hem niet kent: Michael Christensen, uitvinder van de ziekenhuisclown en door velen gezien als grote inspirator. De medewerkers van Circus Boemtata konden hun geluk dan ook niet op toen bekend werd dat juist hij dit jaar de show zou doorontwikkelen.

“Boemtata is een spectaculaire productie: er is zoveel te zien, te horen en te beleven.” Aan het woord is de 67-jarige Amerikaan Michael Christensen, peetvader van het ziekenhuisclownen, oprichter van het Big Apple Circus in New York en doorgewinterd artiest. “Vorig jaar zag ik Boemtata voor het eerst en ik was onder de indruk. In Amerika bestaat er geen circus dat geheel is gewijd aan deze bijzondere doelgroep. Deze show zou het daar heel goed doen. Ik maakte aantekeningen en gaf ze aan de artistieke leiding van CliniClowns. Dit jaar werd me gevraagd om mijn ideeën door te voeren.”

''Mooi om te zien wat Circus Boemtata met bezoekers doet. Vreugde verandert mensen. Die hoef je niet te analyseren, die voel je.''

Clowns met een stem

“Zonder het bestaande werk te verstoren wilde ik de voorstelling inkorten en verduidelijken. Ik wilde dat de clowns beter tot hun recht zouden komen. Vorig jaar communiceerden ze nog met kazoos in hun mond, nu hebben ze een stem gekregen. Ze kunnen zeggen: ‘Welkom bij Boemtata. Fijn dat je er bent.’ Direct, simpel, menselijk, echt en warm. De clowns zijn niet verbonden aan specifieke karakters, behalve aan hun eigen gevoel van vreugde en blijdschap, in het hier en nu. Helemaal authentiek. Heel moedig hoe ze zich daarvoor hebben opengesteld. Ze zijn geweldig, lief en uniek.”

Net een showchirurg

Met blijdschap kijkt Christensen terug op zijn tijd in Nederland. “Het was geweldig om te doen, ik was net een showchirurg. De voorstelling is doorontwikkeld met respect voor de integriteit ervan. De productiewaarden van Boemtata zijn en blijven hoog.” De taalbarrière vormde geen probleem. “Circus is geen plaats voor intellectuele ideeën waarvoor veel woorden nodig zijn. Een salto hoef je niet uit te leggen. Die zie je, die ervaar je en ‘wauw.’ Mooi om te zien wat Circus Boemtata met bezoekers doet. Vreugde verandert mensen. Die hoef je niet te analyseren, die voel je. Iedereen wordt omhelst door muziek, verwondering, feest en alles Boemtata. Dat raakt mij!”