×

‘CliniClowns zijn geen clowns, het zijn deskundigen.’

De Oranjeschelp Reinaerde is Boemtata-bezoeker van het eerste uur. Dit jaar bezochten maar liefst 80 kinderen en begeleiders van het centrum voor kinderen met een verstandelijke beperking de grote circustent in Houten. Arijanne van Schaik, begeleider en pr-medewerker, was erbij. "Bij Circus Boemtata kunnen kinderen, ouders en begeleiders onbezorgd genieten."

Wat betekent Circus Boemtata voor de Oranjeschelp?

“Een bezoek aan Boemtata is ons jaarlijks uitje waar alle kinderen, ouders en begeleiders enorm naar uitkijken. Die herhaling zorgt voor herkenning bij de kinderen. Zodra ze vanuit de bus de tent zien worden hun ogen groter, klappen ze in hun handen en overheerst het gevoel van ‘Yes, we zijn er weer!’ Dat gevoel is hartverwarmend.”

Hoe kwam je in aanraking met Circus Boemtata?

“Ik werk ruim tien jaar bij de Oranjeschelp. In het begin was ik nog behoorlijk terughoudend. Als begeleider voel je je verantwoordelijk voor de kinderen, je wilt ze beschermen en voorkomen dat ze overprikkeld raken. Een veilige omgeving lijkt dan belangrijker dan wat daarbuiten gebeurt. Door de mooie verhalen over CliniClowns hebben we de proef op de som genomen. Dat heeft me doen inzien dat zij hun werk verstaan. De clowns zorgen ervoor dat kinderen, ouders en begeleiders onbezorgd kunnen genieten. En dat is supermooi om te zien.”

Wat is er zo bijzonder aan de voorstelling?

''Dankzij CliniClowns heb ik zo veel kinderen zien groeien, elk jaar een stapje verder.”

“Het enthousiasme dat de clowns in de kinderen steken raakt mij heel diep. Ze betrekken ieder kind van elk niveau en met elke beperking bij de show. Ze voelen heel goed aan wat het wel en niet aankan. Dankzij CliniClowns heb ik zo veel kinderen zien groeien, elk jaar een stapje verder.”

Welke effect heeft de show op de kinderen?

“Ieder jaar heb ik wel een moment van: tjonge, moet je dit kindje nu zien! Zo stond ik het vorig jaar nog met een meisje de hele voorstelling buiten de tent omdat ze de spanning niet aankon. En dit jaar genoot ze van de show, zonder koptelefoon! De herhaling van ons uitje, ondersteund door de liedjes van de cd en dvd, dragen bij aan die positieve ontwikkeling.”

Wat is de kracht van CliniClowns?

“Ze zijn in staat de zintuigen te prikkelen, zonder dat de kinderen overprikkeld raken. De manier waarop ze dat doen is niet te evenaren. Het contact is direct, oprecht en op het individuele kind gericht. Ze nemen iedereen mee en weten altijd een ingang te vinden. Dat maakt dat niet alleen de kinderen genieten, maar ook de ouders en begeleiders. CliniClowns zijn voor mij dan ook geen clowns; het zijn échte deskundigen.”