×

CliniClowns en Karakter tekenen samenwerkingsovereenkomst

Vandaag onderstreepten expertisecentrum Karakter (kinder- en jeugdpsychiatrie) en CliniClowns dat ze staan voor kwaliteit. De afspraken die al bestonden tussen het centrum en CliniClowns werden vandaag officieel vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. “Met deze overeenkomst omarmt Karakter het vertrouwen in de aanpak en het effect van CliniClowns”, aldus Paul Jochems, directeur a.i. van CliniClowns.

Kinderen en jongeren komen bij Karakter voor diagnostiek en behandeling van ADHD, autisme, depressie, angststoornissen en andere psychiatrische problematiek. In januari 2012 startte een pilotproject om te onderzoeken wat het spel van de CliniClowns voor de doelgroep van Karakter kon betekenen. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een structurele samenwerking. De CliniClowns spelen elke woensdagmiddag bij Karakter (locatie Nijmegen), binnen het Intensieve behandelcentrum, groep de ‘Uil’. Hier verblijven kinderen tussen de 6 en de 12 jaar voor een klinische opname van gemiddeld 4 maanden.

Effect van de CliniClowns

Marloes van Rossum is GZ-psycholoog en behandelcoördinator van de ‘Uil’. Zij is  voor observaties aanwezig bij de clownsbezoeken. “Bij de behandeling kijke n we altijd goed naar wat een kind en het gezin nodig heeft en wat het beste bij het kind past. Dit kunnen therapieën of gesprekken zijn, individueel, in een groep of met de ouders erbij. Het groepsspel en het individuele spel van de clowns zijn een mooie aanvulling op ons behandelaanbod. Het spel levert zowel procesdiagnostisch informatie op voor ons behandelteam, als ontspanning, plezier en meer zelfvertrouwen bij het kind.”

Logische samenwerking

Het werk van de CliniClowns sluit naadloos aan op de competentiegerichte blik van Karakter: samen kijken naar mogelijkheden en niet de beperkingen van kinderen. CliniClowns zijn altijd op zoek naar een verbinding met de gezonde kant van het kind en zijn/haar vermogen tot spelen.