×

CliniClowns geeft metamorfoses weg

Moniek Jansink (31) is vrijwilliger voor CliniClowns en vervult een belangrijke rol in het CliniClowns College. Als gastvrouw in het College ondersteunt zij de clowns en is zij getuige van een bijzondere metamorfose. Moniek neemt ons mee in een dag in het magische College:

“Ruim twee jaar ben ik nu als vrijwilliger verbonden aan Stichting CliniClowns en heb ik als gastvrouw bij het CliniClowns College meerdere malen bijzondere metamorfoses van dichtbij mogen meemaken. Naar binnen zonder rode neus en naar buiten met? Nee, die transformatie bedoel ik niet. De metamorfose waar ik getuige van mag zijn gebeurt van binnen!”
 

“Het CliniClowns College bestaat sinds 2012 en geeft gezinnen met een ziek of gehandicapt kind een unieke belevenis op maat. Een bijzondere beleving door de magische school waar clowns leren hoe ze clown moeten zijn en waar ze cijfers krijgen op hun rapport voor taart werpen. Als je het mij vraagt is dit de meest bijzondere school van de wereld. Dat was voor mij gelijk de reden om mij aan te melden om hier als vrijwilliger een bijdrage aan te leveren en gelukkig was mijn hulp hard nodig.”

Als gastvrouw zorg ik twee keer per kwartaal op zaterdag of zondag dat alle trucs en geheimen goed zijn voorbereid, voordat het gezin aankomt. Dit loopt uiteen van het opbergen van rode neuzen, tot het stapelen van valhelmen. Zodra het gezin arriveert ben ik hun eerste aanspreekpunt. Als je de metamorfose programma’s van de televisie kent, dan is dit de ‘voor-fase’. Je voelt vaak wat spanning, het kind is nerveus, soms wat angstig en in best wel wat gevallen merk je goed dat het hele gezin echt toe is aan wat afleiding. Na mijn ontvangst wordt het gezin warm ontvangen door de clowns.”

“Zodra het eerste ijs gebroken is, sneak ik via een geheime deur weg om achter de schermen alvast de voorbereidingen voor het pannenkoeken bakken te treffen. Het gezin krijgt de rondleiding door het magische college en, als ik weer de vergelijking trek met de metamorfose programma’s, is dit de daadwerkelijke transformatiefase. Het fantastische spel van de clown en de conciërge van het CliniClowns College doet voor even alle zorgen vergeten.”

“Ik zie het gezin weer in de ‘Na-fase’. Voor mij is het echt een soort onthulmoment, omdat ik natuurlijk de rest van de beleving niet heb meegekregen. En iedere keer is het weer raak! Het moment dat het gezin met de lift in mijn restaurant aankomen, waar ik druk bezig ben met pannenkoeken bakken, geeft me iedere keer weer kippenvel. Hier stapt een ander gezin de ruimte in: relaxed, ontspannen en opgewekt. Voldaan genieten ze van de pannenkoeken die ik heb gebakken, waarna het hele gezin weer huiswaarts keert. Twee uurtjes verder, maar met een bijzondere ervaring op zak. Metamorfose geslaagd!” 

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?