×

'CliniClowns geven kinderen de regie'

Ines von Rosenstiel is kinderarts in Rijnstate, het ziekenhuis in Arnhem. Ze werkt volgens het concept van Integrative Medicine. Dat betekent dat ze kinderen en hun ouders zoveel mogelijk laat meebeslissen in verantwoorde behandelkeuzes. Ze vertelt waarom de CliniClowns zo goed passen bij haar manier van werken. Wereldwijd krijgt Integrative Medicine steeds meer aanhangers. Wat houdt het precies in?

Ines: “Bij Integrative Medicine is de artsenrol meer die van een coach. Er is aandacht voor de vraag: wat kan de patiënt er zelf aan doen om weer beter te worden en ernstiger te voorkomen? Integrative Medicine erkent de wisselwerking tussen lichaam en geest. Daarom worden bijvoorbeeld naast reguliere ook aanvullende behandelingen ingezet. Voorwaarde is wel dat het effect van zo’n methode wetenschappelijk is bewezen. Dan kun je denken aan aangepaste voeding, mindfullness én aan CliniClowns. Onderzoek toont namelijk aan dat CliniClowns angst, pijn en stress verminderen. Ze brengen zoveel meer dan alleen een lach.”

Regie

Ines ziet daarom graag dat CliniClowns de komende jaren breder erkend en ingezet wordt. Om te helpen dat doel te bereiken, werd zij lid van de Raad van Toezicht van CliniClowns. “Ik denk vanuit mijn vakkennis graag mee over de toekomst. Kunnen we CliniClowns inzetten op poliklinieken en op de Eerste Hulp? De Cliniclowns geven kinderen de regie op een plek waar ze meestal weinig in te brengen hebben en daarmee zetten zij kinderen echt in hun kracht.”

Kleine stapjes

Kinderen in hun kracht zetten is wat Ines ook nastreeft. Zij maakt een kind graag mederegisseur. Zo vraagt ze bij het voorschrijven van antibiotica of een kind liever pillen wil of een drankje. “Kinderen roepen als peuter al ‘zelf doen!’, dat is een natuurlijke behoefte. Samen nemen we kleine stapjes. Als een jongen met overgewicht en suikerziekte negen van de tien keer niet ontbijt, ga ik juist in op die ene keer dat het wel lukte. Ik vraag hoe dat kwam en hoe hij van die ene keer misschien drie keer zou kunnen maken. Hij kan vaak zelf de passende oplossing aandragen. Dat werkt veel beter dan wanneer ik hem zeg wat hij moet doen.”