×

CliniClowns geven zware dag een vrolijk randje

Ploink, ploink. Wat is dat? Kleine Mert, bleekjes in zijn ziekenhuisbed, kijkt op. Vanwege nierfalen is hij met spoed opgenomen. Gelukkig gebeurde er een wondertje: zijn ene nier ging vanzelf weer werken. Al met al een superheftige ervaring, ook voor moeder Suzan. Terwijl zij naast het bedje van haar jongen zit bij te komen, klinken op de gang vrolijke noten. CliniClowns Bidoe en Toffie swingen zachtjes de kamer in. Bidoe tokkelt op zijn ukelele, Toffie rammelt met zijn ritme-eitje. Als Mert zachtjes begint mee te wiegen in hun ritme, schudden de clowns meteen een onzinliedje uit hun mouw. Kippen, eitjes, kuikentjes, de hele boerderij komt langs in het liedje. Mert vindt het gedoe heerlijk, hij lacht zelfs een beetje. Als ze dat ziet, ontspant ook mama Suzan.

Het emotionele moment, nu drie jaar geleden, staat Suzan nog glashelder bij. “Mijn kind lag bijna op sterven. Opeens zijn daar clowns die hem laten genieten en bewegen. We hebben toen even zitten janken. De CliniClowns waren voor hem echt een medicijn.”
 
Het ziekenhuis is helaas geen onbekend terrein voor Mert, nu acht jaar. Hij en zijn broertje Emir (5), hebben het erfelijke syndroom van Löwe, een zogeheten multi systemische aandoening die afwijkingen veroorzaakt aan de hersenen, nieren en ogen. Zowel Mert als Emir zijn verstandelijk beperkt. Suzan: “Bij zijn geboorte zagen we dat Mert iets in zijn oogjes had, dat bleek staar te zijn. Na anderhalf jaar wisten we hoe dat kwam. Ik ben draagster van Löwe, net als mijn dochtertje.” De ziekte uit zich alleen bij jongens. Met name de nierproblemen kunnen levensbedreigend zijn. Suzan: “De kinderen worden niet oud, rond de dertig jaar. Ze kunnen elk moment weer in het ziekenhuis belanden. Bij elk griepje moet je alert zijn.”

Even genieten

Haar man is daarom thuis voor de kinderen. De situatie doet soms veel pijn. “We zien het maar als een project, dan heb je controle. Ach, het komt wel goed, zeggen mensen soms, maar dat is niet zo. Deze kinderen zijn ons gegeven, waarschijnlijk omdat we het aankunnen. Het is niet dat ik denk, was het maar anders.” De clowns komen nog regelmatig langs bij haar jongens, laatst waren ze op school. “Ik weet niet hoe ze het doen, maar ze laten de kinderen echt even genieten. De jongens zijn vrolijker. De CliniClowns zijn belangrijk, ook voor ouders, ze hebben echt een dankbaar beroep.”
 
Via Instagramaccount @Meetlowe wil Suzan meer bekendheid aan de ziekte geven.

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?