×

'Clownstraining verrijkt je palet’

CliniClown ben je niet zomaar, dat word je door goede opleiding, ervaring én regelmatige trainingen. Ook dit voorjaar trainen de CliniClowns weer intensief om nieuwe technieken te leren. “Dit is een rollercoaster.”

Pang, pang! Twee clowns zijn opeens stoere cowboys, verwikkeld in een vuurgevecht. Swoosh! Een dwingend handgebaar tovert hen in een wip om in een rivaliserende bende te paard. Zoef! In een nanoseconde worden ze weer ‘gewoon’ twee CliniClowns, weggeflitst uit die wonderlijke wereld die ze met hun spel creëerden. Meteen is de stoffige, gevaarlijke prairie weg en zijn we weer terug in de kale trainingsruimte in hartje Amersfoort waar het verhaal begon rond een simpel stalen ziekenhuisbed.

De nieuwste technieken

Zo’n vijftien CliniClowns zijn begonnen aan de laatste dag van een training van de Spaanse theatermaker en pedagoog Carlos García Estévez. Het is bikkelen geblazen. Fysiek en mentaal pittig, veel lachen, veel spelen, hier en daar een traan: het hoort er allemaal bij.

Behalve nieuwe bewegings- en timingstechnieken, leren de clowns hoe ze nóg beter contact maken met kinderen. “Door de taal van hun publiek aan te leren”, zegt de trainer. “De taal van films van nu en van de razendsnelle communicatie. Als clown moet je weten hoe je daarmee speelt. Als je met je hoofd nog in de jaren zeventig zit is het lastig kinderen te bereiken die gewend zijn aan iPad’s, computers en hedendaagse animatietechnieken.”

Verrijking

"Mijn clownskarakter wordt weer rijker aan kleur en mogelijkheden."

De clowns trekken alles uit de kast in drie enerverende dagen. “Speel recht vanuit je hart”, is het devies. Al lerend gaan de clowns van de ene fantasiewereld naar de andere. Hoe vertel je een verhaal zo beeldend mogelijk? In een beperkte ruimte? Hoe maak je je spel driedimensionaal?

Arthur Pirenne, alias clown Tup straalt. “Ik voel weer dat eigenlijk alles kán. Als je maar schakelt. Een vingerknip en ik bén een vulkaan. Ik doe tjoeff, en daar vliegt een vogel. Als ik zó doe, voel ik de zon op mijn huid. Clownstraining verrijkt je palet. Mijn clownskarakter wordt daardoor weer rijker aan kleur en mogelijkheden.”

Organisator Jacqueline Kaptein, artistiek leider van CliniClowns, lacht tevreden. “Dit is een rollercoaster, maar wel een die ons verder brengt. Zodat de kinderen voor wie we spelen straks denken woeah, waar was ik met die clowns? Ik ben in het ziekenhuis, maar zwom ik nou net in zee? Of reed ik over de prairie?”


 

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?