×

‘Dat Theo de app heeft is voor ons een wereld van verschil’

Theo (9) heeft autisme, het gedwongen thuiszitten is voor hem extra lastig. De CliniClowns App zorgt gelukkig voor de broodnodige ontspanningsmomenten. Moeder Gabie: ‘Die app fleurt hem weer op.”

‘Toektoektoek ik ben een trekker, ahaa. Vroemvroemvroem, ik ben een auto, ahaa’, klinkt vrolijk door het huis. Theo (9) maakte deze vette rap via de CliniClowns App samen met zijn broertje Stijn en de muzikale clown Keet. Met haar ‘loop station’, een muziekcomputer, maakt ze vaak muziek met de kinderen die inbellen. “Bijna alle kinderen houden daarvan. Ook om onderwerpen voor een rap zitten ze bijna nooit verlegen. Dat werkt dus altijd superleuk”, lacht Keet, ofwel Alissa.

Ze bedacht zelfs een dansje bij het nummer, dat de twee glunderende jongens via het beeldscherm goedkeurden. “Als hij een beetje in mineur is begin ik dit nummer te zingen, dan gaat het meestal snel weer beter”, vertelt Theo’s moeder Gabie.

Overprikkeld

"We hadden hem in weken niet zo horen lachen, zo vrij, zo helemaal zichzelf."

Theo heeft het extra zwaar nu hij moet thuisblijven vanwege de coronacrisis. Net voor de uitbraak werd bij hem de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis) gesteld. Theo zit in groep vijf van het regulier onderwijs, maar dat werd steeds zwaarder. Omdat hij overprikkeld raakte, ging hij al een dag minder naar school, vertelt Gabie. “Frustratie, vermoeidheid, veel hoofdpijn, soms gaf hij over van de spanning.”

Nu de dagstructuur is weggevallen, heeft Theo het extra lastig. Soms is hij vrolijk, twee seconden later ontploft hij of is hij verdrietig.
Gabie werkt als vrijwilligster in het Amalia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Radboudumc, als opmaat tot een stage voor haar opleiding tot pedagogisch zorgmedewerker. Ze ziet de CliniClowns regelmatig in het ziekenhuis, maar de CliniClowns App kende ze niet echt. “Ik dacht eigenlijk dat het voor hele zieke kinderen was. Ik nam onlangs contact op met CliniClowns, en daar vertelden ze me gelukkig dat ook Theo de app gewoon kan gebruiken.”

Ademhaalmomentjes

Gabie is dolgelukkig door het positieve effect van de app op haar zoon. “Vanaf dag één merk ik dat het echt een geweldige vorm van ontspanning voor hem is. Zulke ademhaalmomentjes maken een wereld van verschil. Die allereerste keer vloog hij met het tablet naar zijn kamer. Er klonk al snel enorm geschater van boven. We hadden hem in weken niet zo horen lachen, zo vrij, zo helemaal zichzelf. Uren daarna was hij nog steeds vrolijk.”

Nu is de app onderdeel van de dag. Theo kijkt filmpjes of belt in als hij daar zelf behoefte aan heeft. Gabie: “De app fleurt hem weer op, hij wordt ontspannen en vrolijk. Het is voor hem een reset op momenten dat hij dat nodig heeft. En hij houdt de regie in het spel. Dat is fijn, want zelf controle houden is voor hem megabelangrijk. Ik vermoedde al dat het leuk zou zijn, maar dat de app zo goed werkt, verraste me compleet.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!