×

'De CliniClowns gaven Tim weer moed om te vechten'

Na een dappere maar ongelijke strijd tegen kanker overleed Tim in 2014 op 12-jarige leeftijd. In zijn gevecht tegen de ziekte gaven de CliniClowns hem veel steun. Petra Koenen kijkt 3 jaar later nog steeds met een goed gevoel terug op de mooie momenten die haar zoon Tim met de CliniClowns beleefde. 

Tim was 10 jaar oud toen de diagnose hersentumor werd vastgesteld. Met telkens nieuwe moed ging hij de strijd met zijn ziekte aan. Na een intensief ziekenhuistraject van anderhalf jaar werd Tim officieel schoon van kanker verklaard. Maar nog voordat de familie feest kon vieren, werd Tim getroffen door een bacterie in zijn hart en longen. “Zijn lichaampje was op. Toch zat er altijd een glimlach bovenop”, vertelt Petra Koenen.

Vechten

Nadat Tim zijn allereerste operatie had gehad, keerde hij helemaal in zichzelf. “Ik lag na de operatie al twee weken met Tim op zijn ziekenhuiskamertje. Ik kreeg totaal geen contact meer met hem. Hij bleef maar voor zich uitstaren”, vertelt moeder Petra. Totdat de CliniClowns op de deur van zijn ziekenhuiskamer klopten. “Dat was het eerste moment waarop Tim weer begon te vechten.”

"Ze lieten hem weer het positieve van dingen zien."

Na de eerste ontmoeting bezochten de CliniClowns Tim iedere woensdagmiddag. “Daar keek Tim echt naar uit. Ze hebben een bijzondere rol gespeeld in deze periode. Als de clowns weer weg waren, dan wilde Tim na dagen aan de sondevoeding weer zelf eten. Ze lieten hem weer het positieve van dingen inzien, weer lachen en weer dingen willen ondernemen. Het was voor hem echt een opkikker; van ik wil weer”, vertelt Petra.

Een week na de operatie had Tim een afspraak bij de fysiotherapeut. Voor zijn herstel moest hij proberen om een trap op te lopen. “Bovenaan de trap stonden de CliniClowns Tim aan te moedigen. En meneer was zo boven. Op dat moment was ik ontzettend trots en dankbaar.”

"Je zag het kind weer tevoorschijn komen."

Ook voor Petra voelde dit contact als een duwtje in de rug. Petra: “Toen Tim zo ziek was, zat ik vaak in mijn eigen emoties. Wat mij dan niet altijd lukte met Tim, lukte de clowns wel. Zij haalden hem even uit het ziekenhuiswereldje. Je zag weer het kind tevoorschijn komen. Niet het zieke jongetje dat ligt te strijden, maar gewoon het kind op zijn niveau en zijn tempo.” 

Marieke lustenhouwer speelde iedere week als CliniClown Noena met Tim in het ziekenhuis: “Ik ben heel blij dat we er in die periode voor Petra en haar zoon Tim konden zijn. Een kind verdient het gewoon niet om zoveel zorgen te hebben, een kind hoort te spelen. Dat hebben Tim en ik tijdens onze ontmoetingen samen kunnen doen. Hij heeft de laatste jaren van zijn leven ook nog plezier gekend. En dat wij daar aan konden bijdragen, is ook voor mij enorm waardevol.”

Help mee, steun CliniClown!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'De CliniClowns maken Ali even blij en gelukkig'

Ali (7) uit Barendrecht ligt vaak in het ziekenhuis. Met CliniClowns Ziep en Bes beleeft hij er bijzondere momentjes. Moeder Soraya: ‘De clowns maken hem even blij en gelukkig.’

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?