×

‘De CliniClowns namen veel spanning en angst weg’

Baby Esmee werd in het ziekenhuis zachtjes in slaap gezongen door CliniClowns Tip en Keet. Moeder Janneke koestert het moment. “Magisch gewoon.”

CliniClowns Tip en Keet lopen op hun tenen de ziekenhuiskamer van baby Esmee in. Haar moeder Janneke filmt het clownsbezoek voor de bezorgde broertjes thuis. “Hé Sven en Chris”, fluistert Tip naar de camera. “We maken een concert voor jullie zus.” “Een babyconcert”, knikt Keet. Ze zingen een lief liedje. Esmee ontspant al bij de eerste tonen: haar oogjes vallen dicht. Als ze slaapt, zwaaien Tip en Keet naar Sven en Chris. “We hopen dat jullie niet ook in slaap zijn gevallen”, knipoogt Tip in de camera. 

Alissa (clown Keet) en Carolien (Tip) spelen vaker voor de allerkleinsten. “Zo’n moment van lichtheid door een muziekje, liedje of raamtekening kan ontspannend werken voor zowel het kindje als de familie, vertelt Alissa. ”We brengen wat lichtheid in de kamer.”

Opgenomen

Moeder Janneke en haar twee zonen koesteren het filmpje van die bijzondere ochtend. Esmee werd geboren met een schisis (hazenlip), vertelt Janneke. “Haar lip, kaak en gehemelte zijn open aan een kant. Na anderhalve week begon ze veel te spugen, ze bleef afvallen. Toen Esmee de kracht niet meer had om zelf te drinken, werd ze opgenomen.” 

Vanaf haar roze wolk duikelde Janneke zo het ziekenhuis in. Ze had even haar bedenkingen toen de clowns binnenliepen, herinnert ze zich. “Wat heeft een baby daar nou aan, dacht ik nog. Maar ik snakte zelf ook naar afleiding. En hun bezoek deed me uiteindelijk zo goed. Het was lief, aandoenlijk en hartverwarmend tegelijk. Ze brachten afleiding en ontspanning en namen even alle angstige, bezorgde en pijnlijke prikkels van het ziekenhuis weg. Magisch gewoon.”

Laat kinderen zoals Esmee haar zorgen vergeten

Complicaties

Met haar dochter gaat het nu – anderhalf jaar later – stukken beter. Het spugen werd veroorzaakt door pylorushypertrofie, een verdikking van de spier die de uitgang van de maag blokkeert. In een operatie werd dat spiertje doorgesneden. Daarop volgden echter complicaties. Esmee belandde zelfs op de IC.

“Ze is echt een pechvogel”, vertelt Janneke. “Nadat alles weer rustig was, kreeg ze door de flesvoeding diarree die amper onder controle te brengen was.” Weer volgde een opname: Esmee bleek een ernstige koemelkallergie te hebben. “Daarna lag ze nog eens in het ziekenhuis met een luchtwegaandoening, en afgelopen november kreeg ze haar eerste operatie aan haar schisis.”

Fan

Esmee is inmiddels best angstig voor witte jassen, vertelt Janneke, die niet kan wachten tot de CliniClowns weer in het ziekenhuis mogen spelen. Nu kan dat niet overal vanwege corona. “Esmee moet nog enkele operaties ondergaan. Het ziekenhuis is voor haar een heftige plek. Een vreemde kamer, overal piepjes, steeds vreemde mensen naast het bed. Als de clowns er zijn met verbeelding en spel, helemaal afgestemd op haar, neemt dat zoveel spanning weg! Ik ben echt een fan geworden sinds ik het effect van hun spel persoonlijk heb ervaren.”

Help jij mee zodat we nog meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier kunnen bezorgen?