×

'De CliniClowns waren voor ons het ziekenhuis geworden'

Daan bracht een derde deel van zijn jonge leven door in het kinderziekenhuis. Na een moedige maar oneerlijke strijd tegen kinderkanker overleed hij in juli 2016 op 14-jarige leeftijd. Voor zijn moeder, Bertine van de Poll, zijn de momenten die Daan beleefde met de CliniClowns warme herinneringen. Ze blikt met ons terug. “De CliniClowns waren het ziekenhuis geworden.”

“Huil maar niet, mama… Ik ben niet ziek. Alleen mijn bloed is ziek”, vertelde Daan meerdere keren tegen zijn moeder. Op dinsdag 7 februari kreeg de familie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te horen dat hun zoon Daan met Downsyndroom Acute Lymfatische Leukemie (ALL) had. Sinds die dag werd alles anders. De familie kreeg een lang en zwaar ziekenhuis traject in het vooruitzicht. Maar Daan klaagde nooit en genoot van ieder mooi moment dat hij zich goed voelde.

“Het ziekenhuis werd voor ons een tweede thuis. In ons leven speelden er zoveel af in het ziekenhuis”, vertelt Bertine. Hier ontmoette Daan iedere donderdag de CliniClowns. Dit contact heeft een belangrijke rol gespeeld in de periode dat hij zo ziek was. “Daan kon bij de CliniClowns echt even vergeten dat hij zo ziek was, even de pijn vergeten als hij die had.”

“Daan hoorde de clowns altijd al aankomen op de gang. ‘Ohh, wat hoor ik, wat hoor ik? Ssht... stil eens even, mama’, zei Daan dan. Hij ging dan gauw even om het hoekje kijken of ze er al aankwamen. Hij kon zich de hele week al verheugen op het bezoek van de clowns. Ze brachten hem afleiding en gezelligheid, even geen dokter of zuster aan zijn bed. Daar haalde hij weer energie uit”, vertelt moeder Bertine van de Poll.

CliniClowns Plip en Stip speelden iedere week met Daan in het ziekenhuis. In drie jaar tijd groeide dit contact uit tot een intense band. “De CliniClowns hebben heel veel met Daan in de ziekenhuiskamer meegemaakt, zo veel mooie momenten”, vertelt Bertine.

Paula en Ralf (CliniClowns Stip en Plip) herinneren zich de momenten met Daan ook nog goed: “We hebben Daan in ons hart gesloten. Het was een heerlijk vrolijke jongen waar we ook veel leuke momenten mee hebben gehad. We kennen hem als circus directeur, regisseur en voornamelijk goochelaar. Het thema van het spel was namelijk meestal goochelen, Daan was hier gek op. Maar jammer genoeg kunnen wij niet echt toveren...”

Laat zieke kinderen zoals Daan lachen en ontspannen. Doneer!