×

'De CliniClowns zijn echt onmisbaar in het ziekenhuis'

Vier keer per week zit Pien voor dialyse urenlang in het ziekenhuis. Gelukkig breken de gekke streken van Peer en Gigi haar dag. "Als de CliniClowns zijn geweest is ze de hele dag vrolijk."

Pien ligt in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis, gekoppeld aan het dialyseapparaat. Vanwege haar nierziekte reist ze meerdere keren per week in alle vroegte vanuit Emmen per taxi naar Nijmegen om te spoelen. Het zijn lange, vermoeiende dagen. Gelukkig is het vandaag woensdag: CliniClowns-dag. Pien kan niet wachten tot Gigi en Peer er zijn. "Pien zet haar rode neus al op voor ze komen, ze fleurt echt op", zegt moeder Nicole.

Dan komt Peer eindelijk aansloffen, hij heeft een megagrote, met water gevulde spuit vast. "We hebben spuitcontrole. Deze doet het niet", pruilt Gigi. "Kun jij ons helpen, Pien?", vraagt Peer. Ja hoor. Pien heeft een hekel aan spuiten omdat zij zelf vaak wordt geprikt, maar deze durft ze best aan te pakken.

Superondeugend gluurt ze richting clowns. Dan mikt ze. Woehaa! Een straal water en de clowns zijn kleddernat. "Hij doet ’t weer", giegelt ze. Dan spuit Pien nog een keer. Raak! "Brutale pannenkoek", moppert Peer zachtjes. Pien glimlacht van oor tot oor. "Na zo’n bezoekje is ze de hele dag vrolijk", zegt Nicole.

Maak nog meer bezoeken zoals deze mogelijk...

Haar dochter was tot een paar jaar geleden kerngezond, maar opeens hing haar mond scheef en haar oog wilde niet sluiten. De oorzaak: een hersenbloeding door hoge bloeddruk. Bovendien werkten beide nieren nog maar minimaal. Het was een enorme klap voor Pien’s ouders: hun zoon die ouder is dan Pien is al sinds zijn geboorte nierpatiënt. Hij reist nu samen met zijn zus naar het ziekenhuis, want Pien wordt nu ook gedialyseerd. "Het is overleven. Een transplantatie is hun enige optie", zegt Nicole.

Vriendjes en vriendinnetjes ziet Pien amper nog. De CliniClowns zijn haar lichtpuntjes. "De eerste keer schrok ze een beetje van ons", vertelt clown Gigi (Angelique van Breemen). "Maar als we nu komen slaat haar fantasie meteen op hol: wat kan ik verzinnen? Zij is de baas en laat ons doen wat zij zou wíllen doen, maar niet kan omdat ze vast zit aan dat apparaat. Mooi van vandaag is dat de spuit door het spel een andere lading krijgt. Normaal vindt ze het eng, nu speelt ze er mee: zij bepaalt."

Moeder Nicole: "Door hen vergeet Pien even haar ziekte. De clowns hebben zelfs samen met Radboud kindertelevisie een filmpje voor haar opgenomen om op school te laten zien. CliniClowns zijn echt onmisbaar in het ziekenhuis, vind ik. Ze zetten deze kinderen in het zonnetje, dat raakt me zó."

Samen kunnen we nog meer kinderen, zoals Pien, mooie geluksmomenten bezorgen. Help je mee met een (extra) gift?

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Fanatieke voetbalwedstrijd in het ziekenhuis

Stoere Vayènn wacht met haar handen in haar zij op de drempel van haar kamer ongeduldig op de Cliniclowns. Flarden gelach en gekke clownsmuziekjes fladderden vanochtend al vanaf de gang bij haar naar binnen. Ein-de-lijk: daar heb je Boem en Bidoe. Ze komen voetballen!

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?