×

‘De CliniClowns zijn echte lichtpuntjes’

Selfies en clipjes maken, filmpjes bekijken, muziek beluisteren: de telefoon van Iris (13) draait overuren, zoals bij elke puber. CliniClowns Pop en Piek kennen Iris haar voorliefde voor social media en muziek inmiddels, want Iris ligt vanwege leukemie vaak in het ziekenhuis. Ze vrolijkt altijd op door hun bezoekjes. Niks kinderachtig! “Ze maken me blij”, lacht Iris.

Onlangs verrasten Piek en Pop Iris in het tv-programma Zet ‘m op! met een verassingsoptreden van haar idool, The Voice-winnares Pleun Bierbooms. De zangeres was vermomd als clown Plien, Iris herkende haar niet. Pas toen het stille nieuwe clowntje begon te zingen, kwam het besef dat Pleun Bierbooms aan haar bed stond. De lading selfies die ze daarna met Pleun en haar clownsvriendinnen maakte, worden nog vaak doorgenomen.

Slecht nieuws

Iris’ mobiel is een houvast tijdens haar dertig weken durende periode van chemokuren. Afgelopen zomer kreeg Iris de diagnose. Voor de tweede keer, want toen Iris vijf jaar was, had ze ook leukemie, vertelt moeder Frederika. Toen was haar dochter na een zwaar chemo-traject van twee jaar weer kankervrij. Het slechte nieuws kwam afgelopen zomer. Vanwege een opgezette lymfeklier in haar nek werd een echo gemaakt. In plaats van vakantie vieren, kon Iris meteen door naar het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Acute lymfatische leukemie, luidde het oordeel.
 
Moeder Frederika vertelt hoe bij die eerste diagnose haar wereld even instortte, al laaide snel daarna enorme strijdkracht op. “Gek genoeg was er dit keer een soort opluchting, omdat het geen andere kankersoort was. We wisten nu welk traject ons te wachten stond. Dat gaf vertrouwen: het worden twee rottige jaren, maar dan zijn we er doorheen. Je staat echt niet steeds stil bij de gedachte dat het ook slecht kan aflopen. Met negatieve gedachten kom je er niet. Positief blijven en zicht op de toekomst houden, dat is belangrijk.”

CliniClowns brengen positieve energie

Iris ondergaat de behandelingen gelaten, zonder een spoortje boosheid. Haar moeder is enorm trots op haar instelling: “Het is een hele sterke meid.” De kersverse brugklasser mist veel school, al doet ze haar huiswerk zoveel mogelijk in het ziekenhuis. Maar het allerbelangrijkste is dat het goed met Iris gaat, zegt Frederika: “Alle uitslagen zijn goed.” Ook nu haar dochter de puberleeftijd heeft, zorgen de CliniClowns nog steeds voor veel vrolijkheid en afleiding. Frederika: “Ze zijn echte lichtpuntjes, ook voor ons als ouders. De CliniClowns brengen zoveel positieve energie. Die werkt nog door als ze allang weer weg zijn: weet je nog hoe leuk dát was?”
 
Ilse, Pleun Bierbooms en CliniClowns Pop en Piek waren op 15 december 2018 te zien in de tv-uitzending Zet ‘m op. Bekijk de uitzending hier terug.

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!