×

‘De clowns brachten precies wat Joep nodig had’

Joep (5) ontmoette de CliniClowns op een moeilijk moment in het ziekenhuis. Na die eerste ontmoeting kwam hij ze nog vaak tegen in het revalidatiecentrum. Momenten om intens van te genieten, volgens vader Marvin. “Die eerste glimlach, de interactie met de clowns: het plezier spatte van zijn gezicht.”

Joep werd geboren met een hersenafwijking met epileptische aanvallen tot gevolg. Oplossing voor de epilepsie was een operatie en revalidatieproces. Toen Joep net geopereerd was, zag Marvin een paar vreemde types lopen op de gang van het ziekenhuis. Toen hij verder keek, bleken het de CliniClowns. “Ik vertelde het gelijk aan Joep, maar die reageerde, zoals ik al had verwacht, een beetje ongeïnteresseerd.” 

Een paar dagen daarvoor ging hij de operatie in als een lopend, beweeglijk jongetje, maar na de operatie kon hij maar gedeeltelijk bewegen. “We wisten dat zijn linkerhelft verlamd zou raken door de operatie, maar met de hoop dat hij ooit zelf weer zou kunnen lopen en zich verder zou kunnen ontwikkelen.”

De CliniClowns in het ziekenhuis bleven niet alleen op de gang. Ze brachten ook een bezoek aan de kamer van Joep. “De blik in zijn ogen veranderde gelijk”, vertelt Marvin. “Voor het eerst sinds de heftige operatie zag ik ontspanning en plezier in zijn hele houding.” Ook als vader genoot Marvin volop van de aanwezigheid van de clowns. “Ik heb vol bewondering zitten kijken. Ze weten precies wat een kind nodig heeft.”

Die eerste kennismaking met de CliniClowns was magisch. Joep was nog best zwak, maar de clowns wisten tot het juiste moment te blijven. Marvin: “Zo lief en rustig. Precies wat Joep nodig had.” In de weken daarna beleefde Joep nog veel mooie momenten met de CliniClowns in het revalidatiecentrum. Elke maandag kwamen ze langs. “Hij verheugde zich op elke maandagochtend en achteraf deed hij dan hun grapjes na.”

Inmiddels gaat het een stuk beter met Joep. “Hij wordt steeds behendiger in het gebruiken van zijn lichaam zoals het nu is en probeert alweer voorzichtig te klimmen en te klauteren”, vertelt Marvin. Dat de CliniClowns Joep hebben gesteund tijdens zijn revalidatie is iets moois om aan terug te denken. “Wat de clowns bij Joep naar boven haalden is een intense en bijzondere herinnering.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

‘Ze is wel echt onder de indruk, je ziet het aan haar’

De 7-jarige Maud bezocht onlangs samen met haar gezin Circus CliniClowns in Colmschate. Ze is dol op de clowns en geniet volop. Moeder Gerliesse: "Ze is echt onder de indruk".

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?