×

De clowns zijn er altijd voor Joep (8), ook via de app

Voor Joep (8) is de CliniClowns App een uitkomst. Contact maken met leeftijdsgenootjes is lastig, maar de clowns zijn er op de app altijd voor hem. Zijn moeder: “Ik weet zeker dat hij dan in goede handen is.”

“Hé, Tup, ik kom net uit school”, roept Joep opgewekt tegen de CliniClown op het iPadscherm. “Hoera!”, roept Tup, die meteen een vrolijk lied improviseert. “Oh, oh, lekker vrij, de school is voorbij voor jou en mij!” De clown maakt er zo’n maf dansje bij dat Joep meteen slap van het lachen op de bank ligt. Tup zwaait intussen lief naar Joeps mama en zus, die hij via de webcam achter Joep ziet opdoemen. Moeder Suzanne zwaait vrolijk terug, ze kent Tup inmiddels wel. Joep zit drie keer in de week op de CliniClowns App. Beeldbellen met een van de clowns is zijn favoriete bezigheid. Als dat niet lukt omdat de clowns druk zijn, kijkt hij filmpjes. “Het is altijd dikke pret. Hij zit er meestal niet lang op, hij heeft een hele korte spanningsboog”, vertelt Suzanne.

Op zijn gemak

Contact maken met anderen ligt moeilijk voor Joep, maar bij de clowns voelt hij zich helemaal op zijn gemak. “De clowns ontmoeten via de app betekent veel voor hem. Als ontspanning, maar ook voor het contact”, zegt ze. “Hij heeft weinig aansluiting bij leeftijdsgenootjes. Joep kent zijn eigen kracht niet, samenspelen is moeilijk. De clowns zijn er altijd voor hem.” Joep heeft niet-aangeboren hersenletsel door een zware val van de trap toen hij zeven maanden was. Hij heeft een verstandelijke beperking en is halfzijdig verlamd. Ook is hij slechtziend. “Dus de helderheid van het scherm gaat helemaal op de max”, lacht zijn moeder.

“Als ik op de achtergrond hoor dat hij liedjes meezingt, weet ik dat het goed zit.”

Bijzondere band

De app vindt ze een uitkomst. Joep kent de clowns al uit het ziekenhuis. “Hij is groot geworden met ze. Door de app kan hij thuis contact met ze maken en dat is belangrijk voor hem. Hij heeft het idee dat hij echt iets bijzonders heeft met de clowns, dat ze hem allemaal kennen en weten en dat hij vaak naar het ziekenhuis moet. Zij vinden dat heel gewoon, en dat vindt hij fijn.”

In goede handen op de app

Joep hoeft gelukkig niet meer zo vaak naar het ziekenhuis. “Maar als we er zijn, vraagt hij altijd: ‘Mam, is het de dag van de CliniClowns?’ Clown Bes kent hem nog steeds, dat vind ik best bijzonder. Ze spreekt mij ook altijd even aan als we elkaar tegenkomen, zo van ‘wat kan hij weer veel’, zo lief!”

Voor Suzanne is de app soms erg handig. “Dan kan ik bijvoorbeeld even rustig koken. Ik weet dan dat hij in goede handen is, zonder dat hij de kans loopt filmpjes te zien die niet voor hem bestemd zijn. Als ik op de achtergrond hoor dat hij liedjes meezingt, weet ik dat het goed zit.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?