×

De droom van Farah komt uit op bijzondere wensdag

Als ze groot is, wil Farah misschien wel de eerste CliniClown in een rolstoel worden. Op haar ‘Kanjer Wens Dag’ krijgt ze daarom een bijzondere workshop van CliniClown Keet.

Farah moet vanwege haar spierziekte vaak naar het ziekenhuis. Daar heeft ze de CliniClowns vaak gezien en ze is actief op de CliniClowns App. Logisch dus dat ze op haar eigen Kanjer Wens Dag – een dag van Stichting Kanjer Wens Nederland waarop de wildste wensen van een kind met een ernstige ziekte of chronische aandoening worden vervuld – ook een CliniClowns-droom op haar lijstje zet.

“Ze roept al heel lang dat ze de eerste CliniClown in een rolstoel wil worden”, vertelt Farahs moeder Inge. Halverwege de spannende dag gaat het gezin lunchen in een hotel. Op de parkeerplaats heeft Farah de CliniClowns-auto al gespot. En ja hoor, binnen is Alissa. Niet als clown Keet, een van haar favoriete CliniClowns, maar gewoon als zichzelf. “Hoi Farah, weet je wie ik ben?” Farah herkent haar meteen. Met een big smile: “Ja, Keet!”

“Ik heb gehoord dat jij CliniClown wil worden”, zegt Alissa. Ze haalt haar eigen clownskleding tevoorschijn plus een vrolijke blouse, strik en natuurlijk een rode neus voor Farah. Het enige wat nog mist is een clownsnaam. Daar hoeft Farah niet lang over na te denken: “Alpaca!”

Wisseltruc

Nadat ze zijn omgekleed gaan Keet en Alpaca meteen aan de slag. Ze oefenen een act waarbij Alpaca bellen blaast en Keet een bel in haar hand opvangt, waar deze magisch verandert in een rode neus. Daarna draaien ze de rollen om en oefent Alpaca de wisseltruc. Farah gaat volledig op in het spel, ze lijkt haar omgeving vergeten. Dan is het tijd om naar boven te gaan. “Ga je mee Farah?”, vraagt Keet. Farah reageert niet. Pas als Keet het nog een keer vraagt zegt ze: “Zo heet ik niet, ik ben clown Alpaca!” Keet kijkt beteuterd, dat had ze moeten weten. “Kom Alpaca!”

Geef kinderen zoals Farah een moment van afleiding en plezier

Tokkelend op de ukelele verdwijnt het duo naar boven. Daar wacht de kersverse clown nog een verrassing. Haar nichtje Charlotte ligt in bed, zij speelt vandaag patiënt zodat Keet en Alpaca hun act kunnen uitproberen. Farah valt geen seconde uit haar rol, de bellenblaas komt weer tevoorschijn en Charlotte geniet van het vrolijke spel.

Droom

Zeker in het afgelopen coronajaar had Farah veel steun aan de clowns, zegt Inge na de bijzondere dag. “Ze zat elke dag op de CliniClowns App en vertelt ze echt alles. Zo’n dag als deze is een droom voor haar. Ze ging er helemaal in op.” Inge vond het ontroerend. “Zo’n transformatie van Alissa naar Keet is bijzonder, normaal krijgen kinderen dat natuurlijk niet te zien. Het gebeurde met zo veel zorg en zorgvuldigheid. Dat voelde speciaal voor ons.”

Voor Farah was het een onvergetelijke dag. “Laatst zag ze Keet weer op de CliniClowns App. ‘Groetjes van Alpaca’, tikte Farah in de chat. Daar reageerde Keet meteen heel lief op. De andere kinderen in de chat begrepen er niets van: ‘Wie is Alpaca?’. Zo leuk!” Inge lacht: “En Farah wil nog steeds CliniClown worden, of anders heel misschien juf.”

Foto's: Kanjer Wens Nederland

Geef kinderen zoals Farah een moment van afleiding en plezier