De dubbele meerwaarde van de CliniClowns
-
- Blog
- Ervaringsdeskundigen
- De dubbele meerwaarde van de CliniClowns
GZ-psycholoog Marloes van Rossum, behandel coördinator bij expertisecentrum Karakter (kinder- en jeugdpsychiatrie) ziet de CliniClowns-bezoekjes als onderdeel van haar behandeling. Spelobservatie geeft haar proces diagnostische informatie. En de kinderen? Die krijgen ontspanning, leerervaringen, én zelfvertrouwen.

Een CliniClowns-bezoekje ligt gevoelig voor een patiëntje met een clownsfobie. Toch besloot behandelend psycholoog Marloes van Rossum in piepkleine stapjes toe te werken naar het overwinnen van de angst. De CliniClowns werkten mee aan de behandeling. "We forceren nooit iets. Maar het overwinnen van de angst is een belangrijke leerervaring voor het kind, dus we proberen het altijd. En met die intensieve begeleiding maakte het meisje inderdaad grote stappen", vertelt Marloes.
De GZ-psycholoog is de initiator van de wekelijkse bezoekjes van de CliniClowns aan ‘haar’ klinische groep De Uil, waar kinderen van 6 tot 12 jaar met ADHD, autisme, angststoornissen of andere psychiatrische problematiek verblijven. Omdat ze steeds weer ziet dat die er baat bij hebben.
De dubbele meerwaarde
CliniClowns hebben ‘dubbele meerwaarde’, vindt Marloes, die rond elk bezoekje intensief overlegt met Mus en Gigi, de vaste clowns bij Karakter. "CliniClowns brengen ontspanning en plezier: het hoeft even niet te gaan over lastige dingen. Maar ze kunnen de kinderen dus ook helpen bij het overwinnen van angsten. De clowns voelen haarfijn aan wat nodig is. Mij als behandelaar levert het informatie op tijdens spelobservaties. En ik lig zelf ook vaak in een deuk."
Zelfvertrouwen
"Je ziet hem groeien in het contact met de clowns"
Eén autistische jongen werd juist verdrietig van de clowns. Marloes: "Hij associeerde hen met gezelligheid en kreeg steeds erge heimwee." Weer zo’n mogelijk leermoment waar het kind later profijt van kan hebben. "We oefenden in stapjes, hij keek bijvoorbeeld op afstand mee. Meestal lukt het dan, samen met de clowns, de spanning te doorbreken." Nu ook: de jongen heeft meer zelfvertrouwen en begeleidt zelfs een nieuwe jongen. "Je ziet hem groeien in het contact met de clowns."
Een andere jongen met een wat lager niveau in combinatie met autisme, krijgt ook meer zelfvertrouwen omdat hij slimmer is dan die dommige clowns. "In het begin hield hij zijn mond, maar inmiddels probeert hij hen te helpen door te zeggen, doe dat niet, dat is stom. Mooi om te zien dat hij zich eindelijk eens de wijste voelt. Hij voelt zich bij de clowns helemaal het binkie."