×

‘De kracht van muziek brengt soms zulke wondertjes!’

Mevrouw de Kort heeft dementie, maar is nog steeds dol op muziek. Door Annemarie en Foleo verandert ze even in een ontroerende operadiva.

Mevrouw de Kort (eind 80) staart naar de grond op haar vaste plek in het zorgcentrum in Breda, de plek waar ze tegenwoordig woont. Even een slokje koffie, dan zakt haar hoofd weer omlaag. Een grote klok tikt traag de uren voorbij. Tiktak. Tiktak.

Tijd voor een concert

Opeens vult lieflijk geneurie de stille ruimte. Mevrouw kijkt verrukt op naar CliniClowns Annemarie en Foleo, zacht zingend lopen ze naar haar toe. "Ik hou van muziek", fluistert ze.  "Ja, ik ook", knikt Annemarie. Mevrouw kijkt naar Foleo: "Mag ik jouw neus hebben?". "Dat mag heus. Ik wil dan wel úw neus", zingt Foleo. "Wees eens stil", antwoordt mevrouw streng. "Ik jodel. Ik zing beter." Annemarie knielt naast haar neer. "Zingt u opera?" "Alles", is het antwoord.

Als Annemarie een deuntje neuriet, volgt mevrouw als vanzelf. Het is of de heldere tonen een mistwolk wegjagen: de andere bewoners kijken op slag aandachtig toe. "Mooi hoor", glimlacht een mevrouw met zachte ogen tegen Foleo.

Maak nog meer bezoeken zoals deze mogelijk...

‘Kom, tijd voor ons concert’, zegt Annemarie. Mevrouw de Kort knikt minzaam. Het roezemoest, maar als Foleo het denkbeeldige toneelgordijn opentrekt, wordt het meteen doodstil. Daar staat mevrouw, vol in de spotlights. Ze lijkt te groeien, aan kracht te winnen. Haar oude handen houden Annemarie stevig vast.

Samen zetten ze de eerste tonen in van de aria Casta diva uit de beroemde opera Norma. Elke melodielijn maakt de stem van mevrouw vaster, zelfbewust als de sterke vrouw die ze ooit was. De muziek brengt haar in vervoering, opeens ís ze Norma, de priesteres die haar maangodin in een muzikaal ritueel smeekt om vrede.

De bewoonster met de zachte ogen kijkt in stille bewondering hoe de diva haar ogen sluit. Foleo klapt. Bravo! Annemarie veegt met een lief gebaar de traan weg die over mevrouw’s wang glijdt. Norma is weer gewoon mevrouw de Kort. "Dat was mooi. Bedankt", zegt ze. "Nu is het wel weer mooi geweest, clowns."

'Muziek voelt als erkenning dat ze nog iets kunnen.'

Annemarie (Trudie Lute) glimt als ze met Foleo (Harm Bakker) napraat. ‘Het raakt mij steeds weer als ik zie wat muziek bij mensen met dementie teweegbrengt. Het boort weggestopte emoties aan. Voor hen voelt het als erkenning dat ze nog iets kúnnen. Deze mensen zijn tot nu toe alleen maar herinneringen kwijtgeraakt en opeens is er weer iets wat ze herkennen en delen. Soms komen de teksten weer terug in hun hoofd. Je zag vanmiddag even een glimp van de persoon die mevrouw was voor ze ziek werd. De kracht van muziek brengt soms zulke wondertjes!’

Samen kunnen we nog meer mensen met dementie mooie lichtpuntjes bezorgen. Help je mee met een (extra) gift?

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Teun helemaal op zijn gemak bij CliniClowns

Teun (8) heeft het syndroom van Down en is doof. Samen met zijn familie bezocht hij het CliniClowns College, wat een mooie herinnering opleverde voor het vrolijke jongetje. Moeder Karin denkt er nog graag aan terug: “Het was een hele gave ervaring.”

Maak een bezoek mogelijk!

Jij kunt een bezoek van CliniClowns aan mensen met dementie cadeau geven! Dankzij jouw bijdrage kunnen we een zorginstelling bezoeken en daar waardevolle geluksmomenten brengen. Help je mee?