×

'De magie van een contactmoment'

Zoals altijd heeft ze haar ogen gesloten. Net als anders, houdt ze haar armen stijf op de leuningen van haar rolstoel. Geheel gesloten zondert ze zich af van de rest. Hoewel de mevrouw met dementie nog niet lang in deze zorginstelling woont, kennen CliniClowns Hansje en Toos haar al wel.

De twee banen zich een weg door de zorginstelling voor mensen met dementie. Voorzichtig, speels en bescheiden sluipen ze binnen bij een woonkamer. Ze zien de mevrouw in de rolstoel en herkennen haar van vorige bezoeken. Ze weten dat de mevrouw meestal niet reageert op het spel. Toch denken Hansje en Toos dat ze het wel altijd hoort en meekrijgt.

'Ssht'

Dit keer zit de mevrouw iets opener dan vorige keren. Hansje probeert een contactmoment te creëren met haar ukelele. De mevrouw legt al snel haar vinger op haar lippen en zegt: ‘Ssht’. CliniClown Toos probeert contact te maken met de mevrouw, terwijl Hansje op haar ukelele trommelt. Maar na een tijdje horen de clowns weer: ‘Sssht’. CareClowns Hansje en Toos beseffen dat ze iets anders moeten verzinnen.

Hansje pakt haar mondharmonica. De mevrouw liet het even toe… tot ze weer haar vingers op haar lippen legt. Toos haalt dan haar ‘trompet’ tevoorschijn. Het is geen echte trompet, het heeft meer iets weg van een bellenblaasstokje of een rietje. Maar Toos speelt er geweldige klanken uit met haar mond. Telkens als dit bijzondere instrument in beeld komt, zijn mensen verbaasd over wat eruit komt. Maar zal het werken bij deze mevrouw?

Een stiekeme glimlach

Met haar ogen dicht luistert de mevrouw. Het werkt, de mevrouw laat Toos lang doorspelen. De clowns voelen dat ze helemaal openstaat voor hen. Na een poos brengt de mevrouw haar vinger weer naar haar lippen en zegt ze heel zachtjes: ‘Ssht’. Ze knijpt licht met haar ogen. Hansje denkt dat de mevrouw stiekem glimlacht achter haar ogen. De mevrouw heeft door dat ze de clown ‘aanstuurt’ en dat de clowns stoppen als zij ‘Ssht’ zegt.

Magie. Dat voelen de clowns tussen hen en de mevrouw. Ze zetten een spel in, zoeken een ingang, horen ‘ssht’, passen het spel aan en proberen het opnieuw. De mevrouw geeft meestal niet in, maar deze dag was ze iets ontspannender. Ze accepteerde het spel en dat leidde tot een oprecht contactmoment. En dát voelt als magie.

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Wie de neus past'

Een bewoner in een zorginstelling houdt niet van clowns. Hij moet er niets van hebben.
En toch hebben de CliniClowns een ritueel met hem dat zich iedere keer herhaalt als ze op bezoek zijn.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?