×

'De magie van het moment zorgt geregeld voor kippenvel'

Van schoolmeisje transformeert ze razendsnel tot prinses met glittercape. Even later kwispelt Femke als het vrolijke hondje Rakker haar klasgenootjes toe. De CliniClowns toveren Femke’s schooldag om tot een onvergetelijk feestje.

Clown Clara kijkt vragend naar de kinderen in de gymzaal van Mikado, een school voor Speciaal Onderwijs in Gennep. “Stel je voor, we zitten in een, uuh, grote uuh…”  “Neus!”, roept een kind. Clara knikt opgetogen. “Ja! In een neus!” En samen met clowns Clara, Tuut en Bluf glijden de kinderen een  wonderlijk avontuur in.

Niets is voorbereid

Het klasje van juffrouw Anja Sengers is verrukt over de ontmoeting met de CliniClowns. Via de spelvorm ‘Speel je mee?’ dagen de clowns de kinderen uit op avontuur te gaan. Niets is voorbereid. “We improviseren ter plekke het verhaal aan de hand van wat de kinderen inbrengen”, vertelt clown Clara, oftewel Margreet Derks.

“Hoe cool!”, gniffelt Femke (15) als de clowns hun meegenomen schatten onthullen. Het is een bonte verzameling voorwerpen: pollepels, theedoeken, wat lappen stof, zwabbers, stukken touw. In de onbegrensde fantasiewereld van de clowns veranderen deze doodgewone spulletjes tot wat kinderen verzinnen.

Alles is mogelijk

"De kinderen hebben amper in de gaten dat ze onderdeel zijn van het verhaal."

Femke (15) straalt van plezier. “Ze is in haar element als ze kan schitteren”, lacht juf Anja. Het meisje met het syndroom van Down heeft zojuist een swingende prinsessenbruiloft met clown Bluf gehad. Als het maffe verhaal opeens via de spin in de neus van Tuut naar hondje Rakker leidt, wordt Femke natúúrlijk dat hondje. Vol overgave blaft ze naar die vervelende spin, die trouwens veel lijkt op clown Bluf. Tsja, alles is mogelijk vandaag. 

Jufrouw Anja is onder de indruk. “De kinderen hebben amper in de gaten dat ze onderdeel zijn van het verhaal, ook de kinderen die normaal niet zo makkelijk loskomen.” Dat Femke totaal in het spel opgaat, vindt ze bijzonder. “Femke roept best vaak: ‘Dat is saai!’ In de klas. Maar ze heeft ook heel veel fantasie, hoor.”

Kippenvel-momentjes

“Het is elke keer weer indrukwekkend om te zien hoe de kinderen vol overgave meedoen, ieder kind op zijn eigen manier“, zegt Margreet. “De magie van het moment zorgt geregeld voor kippenvel-momentjes.” Ze lacht. “Alles kan. Bij ons krijgen deze kinderen echt de kans om te schitteren. De clown en het kind duiken samen de verbeelding in. Zo kom je op plekken waar je nooit eerder bent geweest.”

Help mee, steun CliniClowns!

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Afleiding voor held Reyan

Terwijl hij wacht op zijn operatie die over een paar uur begint, krijgt Reyan bezoek van clowns Stip en Fido. Met een act over SuperReyan die een cape nodig heeft, weten ze de spanning bij Reyan wat te temperen.

Start een goede doelen actie!

Alle goede doelen acties, hoe klein of groot ook, zijn voor ons belangrijk. Met de opbrengsten van jouw actie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten.