×

‘De rest was Joris even helemaal vergeten’

De 3-jarige Joris ligt al een paar dagen ter observatie in het VieCuri Medisch Centrum. Tijdens het bezoek van CliniClown Bougie kruipt Joris langzaam uit zijn schulp en leeft hij helemaal op.

“Kiekeboe!”, joelt CliniClown Bougie door de ziekenhuisgang. Veilig achter de benen van zijn moeder verscholen, staat Joris de clown op te wachten. “Kiekeboe”, roept clown Bougie weer, terwijl hij steeds dichterbij komt. Langzaam komt het nieuwsgierige hoofdje van Joris achter de benen van zijn moeder tevoorschijn. 

Van kleins af aan wordt Joris regelmatig opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft erg veel last van zijn maag en darmen door verstoppingen van ontlasting. Hierdoor eet Joris erg weinig en heeft hij een groeiachterstand, daarom krijgt hij tegenwoordig ook sondevoeding. Joris is opnieuw opgenomen in het VieCuri Medisch Centrum en ontmoet daar voor het eerst de CliniClowns.

Joris mag tussen zijn controles door even met zijn moeder de ziekenhuisgangen op. Wanneer clown Bougie de afdeling op komt, krijgt Joris de ruimte en het vertrouwen om te reageren en mee te spelen. Zodra het ijs is gebroken, veranderen de ziekenhuisgangen in een speelse omgeving.

"​Het kind is ogenschijnlijk ‘de baas’ en lijkt te bepalen wat er gebeurt. Maar het is de clown die de regels en kaders bepaalt. De grenzen worden aangegeven, zodat het kind de vrijheid en veiligheid voelt te kunnen reageren en/of spelen”, vertelt Marc Heijnen Sopacuwa, alias CliniClown Bougie.

Moeder Bianca blikt met bewondering terug op de ontmoeting: “Clown Bougie kon zo goed contact maken met Joris, ze hadden echt een klik samen. Joris genoot enorm en leefde weer helemaal op. De rest was hij even helemaal vergeten”, vertelt moeder Bianca. “Joris kijkt nog vaak naar de foto’s en dan straalt hij weer.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?